Ny finsk drænspuler giver perfekt sydjysk dræning

Eget måleudstyr og en genialt konstrueret finsk drænspuler har banet vejen for den optimale dræning hos Entreprenørgården Syd ApS i Lunderskov, der har specialiseret sig indenfor dræning og drænspuling af især landbrugsarealer, og dels erhvervs- og bebyggelsesarealer.

Drænspulerens hjælpearm kan monteres med en medfølgende graveskovl, så maskinen kan fungerer som en lettere gravemaskine, hvis man møder forhindringer i forbindelse med drænspulingen. Privatfoto Med det nye søgeudstyr er det muligt at afsætte dræn og lægge både nye og eksisterende dræn ind på elektroniske drænkort. Det foregår dels ved overkørsel af Ranger-ATV med gps-udstyr, og med håndholdt søger, hvor der søges med radiosignal. På en lille skærm på det håndholdte søgeudstyr, kan resultatet af søgningen ses. Privatfoto Det er brødrene Anders Lund Thomsen, (th), og Morten Thomsen, (tv), der står bag Entreprenørgården Syd ApS. Privatfoto Servicearmen på Purmet er en stor hjælp i forbindelse med håndteringen af drænslanger. Privatfoto Spuling af brønd – her udmærker Purmet sig også med sin servicearm. Privatfoto

Dræning og drænspuling kan være et både tungt og kompliceret arbejde at udføre. Det ved man hos Entreprenørgården Syd ApS i Lunderskov i Sydjylland, som brødrene Anders Lund Thomsen og Morten Thomsen sammen ejer og driver.

Tidligere var forarbejdet omkring opmåling af drænareal og udarbejdelse af drænkort, der i dag er digitale, en opgave, som de havde udliciteret til en samarbejdspartner. Nu har de selv investeret i måleudstyr og foretager selv arbejdet med opmåling og udarbejdelse af drænkort.

Med det nye søgeudstyr er det muligt at afsætte dræn og lægge både nye og eksisterende dræn ind på elektroniske drænkort. Det foregår dels ved overkørsel af Ranger-ATV med gps-udstyr, og med håndholdt søger, hvor der søges med radiosignal.

- Det betyder, at vi nu tilbyder hele pakken omkring dræning fra opmåling og udarbejdelse af drænkort og selve dræningsarbejdet ude på arealet, forklarer Anders Lund Thomsen.

Resultatet er, at der laves et elektronisk drænkort, der fungerer som både som dokumentation og som visuelt drænkort, lægges i skyen, og kan hentes ned af både Entreprenørgården selv, ligesom der er mulighed for at også kunden, myndigheder osv. kan få tilgang til kortet.

Anders Lund Thomsen tilføjer, at drænkortene både kan ses som Shape-filer og Google-Earth.

Finske finesser

Det kan være både tungt og besværligt når der skal drænes og drænspules. Og gennem længere tid havde Anders Lund Thomsen tænkt over, om og hvordan de arbejdsopgaver kunne gøres smartere og lettere.

Svaret kom ved lidt af en tilfældighed i form af den finske drænspuler – Purmet. En drænspuler som ikke hidtil har været kendt i Danmark. Og samtidig en drænspuler, der er kendetegnet ved en række specielle løsninger og finesser.

- Jeg fandt en lille finsk producent på nettet via Youtube, og blev ret imponeret over den, husker Anders Lund Thomsen.

Sammen med sin bror, tog han til Finland for at se maskinen, og der blev begejstringen ikke mindre. Kort herefter investerede Entreprenørgården Syd i det første danske eksemplar af den.

Som noget unikt og specielt har Purmet-drænspuleren påmonteret en servicearm, der styres via fjernbetjening, der kan foldes ud og derved hjælpe maskinføreren med både udrulning og indførsel af slange.

En pumpe til servicearmen kan fylde drænspuleren med vand fra både søer og vandløb. Den lettere adgang til og påfyldning af vand gør samtidig, at Purmet-maskinen kan kære med en mindre tank, og derved bliver en lettere maskine at køre med i det ofte bløde underlag.

- Ved at den kan bruge søvand og vandløbsvand, er man ikke afhængig af at have en vandforsyning med rent vand tæt på, forklarer Anders Lund Thomsen.

Og skulle man støde på forhindringer med spuleslangen, kan Purmet-maskinen også klare det. Servicearmen kan nemlig hurtigt påmonteres en medfølgende graveskovl, så man kan grave ned og fjerne forhindringen.

- Man behøves altså ikke have en gravemaskine med ud på opgaven, uddyber Anders Lund Thomsen.

Glæden hos Entreprenørgården Syd over Purmet-drænspuleren er kun vokset efter de har fået taget den i brug i Danmark.

- Faktisk har vi tilbudt producenten at formidle salget, hvis der er andre danske kunder, der er interesserede, ved at de kan komme og se den hos os, slutter Anders Lund Thomsen.

Læs også