Af: Bo Kær, virksomhedsrådgiver ved Sagro Økonomi og Strategi.


Fremtidens ledere i landbruget har fokus på at skabe arbejdspladser med godt omdømme, og en høj trivsel hos medarbejderne. Problemer tages alvorligt og løses. Der er struktur på tingene, og en tydelig og effektiv lederkommunikation og tryg dialog. 
Kan man skabe det, får man udbytte i form af medarbejdere som tænker i helheden, samarbejder på tværs af organisationen, - kort og godt en arbejdsplads, hvor medarbejderne bliver længere tid i jobbet.
Præsident Barack Obama, sagde i sit indlæg i Kolding, i september 2018:
»Lederskab er først og fremmest at forstå, hvem man leder.  Og dernæst er det at hjælpe andre med at blive en succes«.  

360 graders lederevaluering

Der er en metode, som hjælper dig som leder til at udpege, hvor du skal lægge indsatsen i din lederudvikling. Som leder er det vigtigt at turde blive udfordret på sine lederegenskaber.

Din egen forestilling om dine stærke og svage sider, kan se helt anderledes ud i andres øjne med det resultat, at dine medarbejdere og samarbejdspartnere ikke udfolder deres fulde potentiale.
Ledelsesevalueringen »Sagro HR 360˚« giver landmanden og/eller lederen et billede af, hvordan andre ser fokuspersonens styrker og svagheder som leder. En kreds af udvalgte feedbackpersoner scorer fokuspersonen på 12 lederegenskaber. Scoringerne sammenfattes til en samlet respons, hvor fokuspersonen får udpeget sine Top 3 styrker som leder, samt udpeget det, eller de to til tre væsentligste områder, hvor fokuspersonen kan løfte og udvikle sig som leder.
Sagro HR- og ledelsesrådgivning har gode erfaringer med metoden, og vil til vinter udfordre landmanden og eller lederen på at skabe bedre resultater. Udbyttet?  Man kan ikke lade være at bruge det, man ved, derfor bliver man bedre til ledelse, der rykker!

Hvorfor holder landmænd tavlemøder?

I takt med at strukturudviklingen i landbruget indebærer flere medarbejder at skulle lede, er der opstået et behov for at en bedre organisering af kommunikationen på landbrugsbedriften. 
Tavlemøde er et enkelt og velafprøvet værktøj til den travle landmand og eller leder, som gerne vil løse så mange af kommunikationsopgaver så effektivt som muligt, vel og mærke med fuld effekt på alle vigtige parameter:
-    Arbejdsplanlægning, som ligger ud over de daglige rutiner
-    Ros og anderkendelse deles åbent og trivsel fremmes
-    Medarbejderne føler sig involveret og taget seriøst
-    Der udveksles viden og erfaringer på tværs af alder og anciennitet 
-    Gode ideer fra alle medvirkende kommer frem i lyset
-    Den gode ide prioriteres og omsættes til handling
-    Der følges op på de vigtigste mål 
-    Nye tiltag aftales i fællesskab og opfølgning er på næste dagsorden
-    Italesættelse succeser i stort og småt
Ugentlige tavlemøder har den sidegevinst at, alle mand har det samme udgangspunkt for ugens arbejde, og man har et visuelt erindringsbillede i form af tavlens noter, tegninger og billeder, til at minde hver medarbejder om de indgåede aftaler. Mennesker husker bedre i billeder.
Når mødeleder lykkes med den anerkendende - og coachende dialogform, opstår der godt arbejdsmiljø og en kultur, hvor det falder let at tale om både succes og fejl. Når der sker fejl, hvad er så det vigtigste?  Det er at skabe en dialog, som sikrer, at vi undgår at gentage fejlen. Det er guld, både på bundlinjen og arbejdsglæden.   
SvineRådgivningen og Sagro arrangerer et dagskursus den 23. januar i Esbjerg og kurset gentages den 26. februar 2019 i Herning. 
 

Business