Gennem mange år har amerikanerne siddet på markedet for såkaldte grain pump loops – systemer, der både kan tømme, fylde og flytte korn mellem siloer.

For knap to år siden meldte den danske virksomhed Søby sig så på banen som første europæiske producent af produktet.

Mens redlere og kopelevatorer stadig tegner størstedelen af virksomheden, der har hjemme i Højslev ved Skive, håber man over de kommende år at tage en større andel af markedet for grain pump loops.

Indtil videre har man leveret to anlæg i Danmark og et i Tjekkiet. Senere på året skal anlægget i Tjekkiet udvides fra at dække fem til at håndtere syv siloer.

Forbedringer

Mens man ikke lægger skjul på, at idéen med loops langt fra er ny, prøver den virksomheden at adskille sig fra de amerikanske konkurrenter på flere parametre.

- Det er jo et produkt, man har lavet i USA i mange år, og som også er blevet importeret til Europa i lang tid. Det er det samme grundprodukt, vi laver, men vi har gjort meget ud af at forbedre det, fortæller medejer af Søby, Mette Frantsen.

- Mens man normalt har produceret dem med remtræk, bruger vi et keglehjulsgear. Samtidig er vores model galvaniseret frem for de malede modeller, der ikke holder helt så godt til at stå udendørs. Vi har gjort produkterne mere holdbare, siger hun.

Markedet skal modnes

Mens Søby i forvejen producerede maskiner til transport af korn i både vandret og lodret retning, er den åbenlyse fordel ved loop-systemet, at en enkelt maskine kan klare alle opgaver. Det kræver dog også en vis størrelse, før det kan betale sig at investere i loopet.

- Det kræver, at man har mindst tre siloer, men har man det, vil det i det lange løb ofte kunne betale sig. Måske er anskaffelsesprisen dyrere, men både montørregningerne og vedligeholdelsesomkostningerne bliver mindre ved et Grain Pump Loop, konstaterer Mette Frantsen, der tror, man har fundet et nyt ben at stå på med det nye produkt.

- Det er stadig et marked, der skal modnes, og selvom metoden er kendt rundt omkring i Europa, er det også altid en hurdle at skifte leverandør. Men vi mener, vi har skabt et bedre produkt, men vi også er langt mere tilgængelige i forhold til reservedele og lignende, da man ikke først skal overseas for at få fat i producenten.

- Vi tror, der er et voksende marked for vores Grain Pump loop. Det oplevede vi blandt andet på Agritechnica sidste år, hvor interessen for produktet var enorm. Derfor er det også vigtigt for os at være firstmovers på det her område, siger Mette Frantsen.

Fart på

Indtil videre findes Søbys Grain Pump Loop kun i én model, der har en kapacitet på 100 tons i timen, men senere på året lancerer man en mindre version, der kan flytte 60 tons korn i timen. På længere sigt håber Mette Frantsen at komme på markedet med endnu større kapacitet.

Og mens Pump Loopene fortsat er i opstartsfasen, kører produktionen af transportudstyr, som blandt andet redlere og kopelevatorer i kapaciteter fra 5 til 150 tons i timen, på højtryk i Højslev.

Efter et generationsskifte for godt to år siden er Søby vokset fra 36 til 46 ansatte, og i starten af marts var man for første gang i virksomhedens historie nødt til at sætte et fast aftenhold i gang for at kunne følge med efterspørgslen.

- Vi vækster rigtig meget for tiden. Det er bestemt positivt, at det lige nu handler om at prioritere, hvor meget, vi kan gabe over. Men det er også vigtigt for os at have flere ben at stå på i perioder, hvor der er mere stille inden for et af vores produktområder. Der mener vi, at vi har et spændende produkt i vores Grain Pump Loop, fortæller Mette Frantsen, der sender 50 procent af produkterne ud på det danske marked, mens den anden halvdel ryger ud til store dele af Europa.