Coronavirus eller ej – 2020 blev generelt et godt år hos såvel maskinstationer som entreprenørvirksomheder på Fyn, og 2021 tegner foreløbig til at fortsætte i samme spor. Kvalificeret arbejdskraft er imidlertid en mangelvare, påpeger formanden for DM&E Fyn.
Forholdsregler og forsamlingskrav som følge af det seneste års corona-virus har naturligvis også givet begrænsninger hos de fynske maskinstationer. Men hovedsageligt er det i forhold til det sociale og netværket, at branchen er ramt. Arbejdet er uændret og opgaver er der nok af.
- I starten var vi da forskrækkede, da corona ramte landet, men jeg synes, at vi har fundet et naturligt leje, hvor vi kan have fokus på arbejdet fuldt ud. Her er vi virkelig en heldig branche. Vi har plads omkring os, og vi har kunne være ude i naturen og passe arbejdet. Samtidig har vores medarbejdere ikke skulle frygte deres job. De har kunne gøre, som de plejer, lyder det fra formanden for de fynske maskinstationer (DM&E Fyn), Helle Lundsgaard fra Egekærslund A/S i Skt. Klemens, i en tid, hvor hun under normale vilkår ville gøre status i en årsberetning.
For værre ser det nemlig ud for årets generalforsamling i foreningen. Den er foreløbig udskudt til der åbnes op for corona-restriktionerne.
- Landsbestyrelsen afholder godt nok deres generalforsamling virtuelt den 4. marts klokken 14 for vores medlemmer, men det gør vi ikke i lokalforeningen, påpeger Helle Lundsgaard, der ikke lægger skjul på, at bestyrelsen i foreningen ser frem til at slippe ud af coronaens klør, så medlemmerne kan mødes igen.
Godt år for branchen
Hvad enten det gælder skovbruget, entreprenørerne eller landbrugsdelen i branchen, så kan den fynske formand dog kun glæde sig over mængden af opgaver i året, der er gået.
I landbruget blev det et lidt sent forår som følge af en våd vinter, men herefter blev det et nemt forår og en nem høst med gode udbytter.
- 2020 blev generelt et rigtig godt år, og det tror jeg stort set, at det var for hele branchen, hvor der var fuld beskæftigelse hos de fleste, vurderer Helle Lundsgaard.
Mangler hænder
Hun påpeger endvidere, at der fortsat er masser at lave, men at der desværre er for få kvalificerede hænder.
- Kvalificeret arbejdskraft er virkelig en mangelvare, understreger formanden, men gør det samtidig klart, at det ikke er noget problem at tiltrække de unge. Det er antallet af lærepladser, der sætter en kæp i hjulet for fremtidens talenter i maskinfører- og entreprenørbranchen.
- Det er ikke et problem at tiltrække de unge, men de skal have en læreplads. Her skal branchen åbne op. For selvom den første periode da godt kan være op ad bakke, så handler det jo netop om at lære dem tingene. Desuden er det noget med kemi. De unge skal harmonere med det øvrige personale, forklarer Helle Lundsgaard og påpeger, at det selvfølgelig heller ikke nytter, hvis de unge kommer med attituden, at de kan det hele.
- Det handler rigtig meget om kommunikation, påpeger hun.
Efterspørgslen fra de unge er stor
På Egekærslund har de i øjeblikket tre elever.
- Hvis der sættes ressourcer af til det, så får man også noget godt, understreger Helle Lundsgaard, der fortæller, at hun næsten bliver kimet ned af unge, der ønsker en læreplads, og hun er helt ked af at måtte sige nej til så mange.
- De unge vil gerne, og de kan også godt. Det kræver bare, at virksomhederne er åbne, og at de accepterer, at folk er forskellige. Samtidig synes jeg også, at skolerne er blevet mere opmærksomme på, hvad der kræves. For når der sker noget, så sker der altså noget – om det er nat eller dag. Det er ikke Morten Korch-idyl i den her branche.
Ifølge formanden er der igen tvivl om, at efterspørgslen på en uddannelse i branchen er stor, og at skolerne også har fremgang på antallet af elever, der vælger landbrugsuddannelsen og maskinføreruddannelsen.
Fremgang på skolerne
- Jeg sidder i uddannelsesrådet på Kold College, og skolen har fremgang i dag både på jordbrugs- og maskinføreruddannelsen, fortæller Helle Lundsgaard, der påpeger, at 10.-klasses initiativet på Dalum Landbrugsskole også er genialt.
- Det er så afgørende, at de unge hurtigt får taget traktor- og bilkørekort i den her branche. Så det er megagodt, hvis eleverne har 10. klasse med, så de i hvert fald har traktorkørekort, når de starter i lære. For jo ældre og tættere på de 18 år, jo bedre er det. Det er noget af det, som jeg kigger på, så de er mobile.
- Og så handler det om viljen og indstillingen til at lære, og ikke så meget om hvad de kan, understreger hun.
Klar til dyrskue
Formanden for de fynske maskinstationer og entreprenører ser nu fremad og håber på et 2021, hvor alle igen slipper ud af coronaens klør.
- Jeg håber, at foreningslivet snart kan komme i gang – og hvad med dyrskuet? Vi maskinstationer er i hvert fald klar, hvis det bliver muligt at afholde skuet i år. Er der dyrskue, så skal vi nok være der, understreger Helle Lundsgaard.
Generelt tegner 2021 også til at blive et år med travlhed.
- På Fyn er der godt gang i virksomhederne, både maskinstationer og entreprenører har meget at lave, og det trækker alle med og højner også beskæftigelsen for de mindre, så det er jo dejligt, understreger hun.
- Det er jo en branche, der har været nok udfordret i forvejen, med alle de øvrige restriktioner, der hele tiden pålægges erhvervet. Men nu skal branchen være med til at føre landet igennem coronakrisen.
- Det triste er jo minkbranchen. Det har virkelig berørt os meget. Det er hele familier, ja hele fødekæden igennem, der her er ramt.
Gyllen skal ud
I de seneste uger har virksomhederne for en gangs skyld også haft en masse sne at skubbe med, men maskinstationerne er også klar til at rykke på næste opgave.
- Det er fint med sne, men nu vil vi også gerne i gang med gyllen. Tankene er fulde, lyder det fra maskinstationsejeren fra Skt. Klemens på en dag, hvor der igen begynder at være plusgrader på vejrkortet.