Vil kæmpe for et endnu bedre landbrug i fremtiden

38-årige Mads West er ny mand i bestyrelsen for Centrovice. Især vil han have fokus på vilkårene for generationsskifte, samarbejde til uddannelsessteder og klimadagsordenen.

Kalenderen har været godt fyldt op, og den første samtale med avisen er da også med grisenes lette hvin i baggrunden, da det nyvalgte bestyrelsesmedlem i Centrovice svarer telefonen fra staldgangen.

Mads West ejer og driver, sammen med sin hustru Luise Ipsen, Pindtoftegaard i Tommerup, med 400 søer, 14.000 smågrise og 250 hektar. Mads West har siden juni været del af bestyrelsen for fynske landboforening. Et arbejde, han er kommet godt i gang med, trods coronaens præg på mødeformen og aktiviteterne.

- Jeg har altid haft svært ved ikke at blande mig, så nu har jeg fået muligheden for at være med der, hvor der skal tages nogle beslutninger, der har betydning for mig og mit erhverv. Det er jeg meget glad for, siger han og henviser til rørledningen Baltic Pipe som en væsentlig grund til, at det blev nu, han besluttede sig for at gå ind i landbrugspolitik.

- Vi er så »heldige«, at vi skal have et par kilometer af Baltic Pipe her på ejendommen. Det skubbede til min lyst til at deltage, der hvor der bliver taget beslutninger.

- Jeg kan rigtigt godt lide at være landmand, og jeg vil gerne blive ved med at drive mit landbrug. Ved at gå ind i det politiske arbejder håber jeg at kunne bidrage til, at det kan lykkes for rigtigt mange af os, både i dag og mange år frem i tiden, lyder det.

Nye vilkår for generationsskifte

Mads West fremhæver generationsskifte som et emne, der ligger ham meget på sinde.

- Vi skal have gjort det lettere at indgå i et generationsskifte.

- I dag er situationen anderledes, end den har været i tidligere generationer. Kravene er anderledes, og ikke helt så mange som før tager det som en naturlig ting, at de skal overtage den fædrene gård. 

- Vi skal have skabt nogle vilkår, især økonomisk, der gør det muligt at komme i gang. Lige som jeg gerne selv vil vedblive at være landmand, så vil jeg også gerne have nogle kollegaer, understreger han.

Samarbejde mellem landbrug og uddannelse

Når markarbejdet tillader det, arbejder Mads West som timelærer på Dalum Landbrugsskole.

- Det nyder jeg. Det, at jeg har et ben i begge lejre gør, at jeg vægter samarbejdet mellem landbrug og uddannelsessteder højt. Vi skal øge kendskabet begge veje. Landbruget skal kende til den uddannelse, de unge mennesker får, og uddannelsesstederne skal uddanne til den branche, de regner med, er aftagere af de færdigt uddannede unge.

- Viden, information og samarbejde er vigtigt og står mig nært – også i bestyrelsesarbejdet, understreger den unge, engagerede landmand.

Landbruget har meget at byde ind med

Også klimadagsordenen får et par ord med på vejen.

- I landbrugsbranchen vil vi meget gerne bidrage til klimaforbedringer, hvor det er muligt. Men vi skal også have noget kredit for det, vi gør.

- Tager vi for eksempel biogasanlæggene, som vi er mange, der er med i, og som alle er enige om, er en af de gode muligheder for at mindske klimabelastningen. Der er der en tendens til, at det er andre, der løber med »goodwillen«. Det skal vi have styr på.

Afvekslende hverdag

- Jobbet som landmand er et fantastisk job. Jeg nyder min hverdag. Nyder at den er så afvekslende, som den er, og at der både er plads til at nyde naturen, tænker fagligt over produktionen, deltage hvor det politisk rykker, og være blandt unge mennesker, der stadig har mod på at uddanne sig inden for et fag, hvor det til tider kan synes lidt usikkert, om vi stadig får lov at være her.

- Jeg vil i mit bestyrelsesarbejde arbejde for, at det nok skal blive ved med at være verdens bedste job at være landmand, med gode muligheder for både at nyde og yde. Jeg vil gerne arbejde som landmand mange år endnu. Jeg vil gerne have kollegaer, og jeg vil gerne have, at der også bliver plads til en ny, tilfreds generation efter mig. Det skal nok lykkes, slutter Mads West.

Mads West

● Mads West blev færdiguddannet som agraøkonom på Dalum Landbrugsskole i 2003. Siden 2007 har han været selvstændig landmand og ejer i dag Pindtoftegaard ved Tommerup sammen med sin hustru Luise Ipsen. Sammen har de fire børn i alderen 6 til 11 år

● Mads West er 38 år og driver bedriftens 250 hektar. Hustruen Luise har ansvaret for svineproduktionen på 400 søer og 14.000 30 kg grise

● Derudover arbejder Mads West som timelærer på Dalum Landbrugsskole i fagene »Planter«, »Teknik« og »Bæredygtighed« fortrinsvis fra 1. oktober til 1. april

● Har siden juni været medlem af landboforeningen Centrovice’ bestyrelse, hvor man er valgt for to år ad gangen

Læs også