Af Tina Gundesen

De stigende priser på fødevarer i år kan godt mærkes på efterspørgslen af høns. Flere avlere oplever en øget interesse for deres dyr, og det sætter formanden for Den Sønderjyske Fjerkræklub, Henrik Madsen, stor pris på.

- Det er dejligt at se, at folk vender blikket mod høns som et godt supplement til madbudgettet. Langt de fleste hønseracer lægger et fint antal æg i løbet af året, og har de mulighed for at gå ude og finde både græs og insekter, så er udgiften til foder også til at overskue. Hanerne giver en fin middag, og så er der altså også bare noget særligt ved at spise produkter fra dyr, man selv sætter gode rammer for, fortæller formanden.

Og er man interesseret i at lære mere om racefjerkræ er der snart mulighed for det i det sønderjyske. I den kommende weekend den 29. og 30. oktober, holdes der nemlig udstilling for racefjerkræ på Nørre Hostrup Rideklub, der er åbent for besøgende lørdag kl. 14-17 og søndag fra kl. 9.30-15.30.

Henrik Madsen forklarer, hvad forskellen er på racefjerkræ, som man kan se på udstillingen, og de æglæggende høns, de fleste køber æg fra i butikkerne. Æglæggere, som folk kender som for eksempel Isa Brown eller Røde Amerikanere, er det, man kalder hybrider.

Det betyder, at de er et miks af forskellige racer, der giver flest mulige æg. Disse hybrider kan man som sådan ikke avle med, da deres kyllinger ville splitte sig op i de oprindelige racer, altså se meget forskellige ud og have meget forskellige egenskaber.

- Æglæggere er udelukkende avlet til at producere så mange æg som muligt, og det slider hårdt på en høne at skulle lægge så mange æg. Derfor er hybridhønsene også simpelthen slidt op efter deres første sæson og tages ud af produktionen igen. For de store bedrifter er det billigere at sætte unge høns ind i stedet for at have høns gående, som lægger færre æg andet år, forklarer Henrik Madsen, og fortsætter:

- Selvom man køber fritgående eller økologiske æg af disse hybridracer, så har disse dyr stadig et utroligt kort liv, selvom de måske har lidt bedre udsigt og lidt mere græs under tæerne i det korte liv, de har. Men det slider lige så hårdt på hønen, om den nu sidder i bur eller på en græsmark.

Racehøns lever længere

Alternativet er racehøns. Der findes et utal af racer, som hver kan noget særligt. Nogle er meget kødfulde og egner sig godt til søndagssteg, andre lægger forholdsvis mange æg.

Nogle er meget nøjsomme og ville kunne klare sig langt hen ad vejen med det, de finder ude, andre er større og har et større energi- og pladsbehov. Nogle flyver gerne og kræver høje indhegninger, andre er mere mageligt anlagt og kan nøjes med et lavt, flytbart hegn.

Ved siden af størrelser på 500 g for en hane af den mindste race og 5 kg for en hane af den største race er der også et utal af farver at vælge imellem. Høns kan selvfølgelig også være ensfarvede, men der findes mange varianter af farvekombinationer og den måde, fjerene er tegnet på.

- At der er en hønserace til enhvers behov, er det ene – men man skal også huske på, at racehøns lever betydeligt længere end hybridhøns. Sammenligner man det første år, så lægger racehønsene færre æg end hybriderne. Til gengæld lægger de æg i flere år, så man har sine dyr gennem mange flere år, forklarer Henrik Madsen prisforskellen mellem hybridhøns og racehøns.

Priser på hybridhøns starter typisk ved 70 kroner for en høne lige før æglægningsalderen, hvor man for en racehøne kan give 200-300 kroner alt efter racen og farven.

Henrik Madsen, der selv avler både høns, duer, perlehøns og ænder, fortæller, hvorfor udstillingen er et godt sted at komme:

- De dyr, som vises på årets udstilling i Rødekro, repræsenterer et udsnit af de forskellige racer og farver, der er at vælge imellem. Så man kan få god inspiration til hvilke høns man selv godt kunne tænke sig, og ellers kan man spørge. På udstillingen vil man også kunne finde folk, der gerne deler ud af deres erfaring og fortæller lavpraktisk omkring hold af høns eller valg af race, for at man ender med et lykkeligt match.

Avlsforeningens formand slutter med at fortælle, at det netop er den gode sparring med hinanden, medlemmerne i foreningen er glade for, hvor man deler glæde og bekymringer på tværs af racerne. Flere gange om året afholder foreningen udflugter og forskellige arrangementer, og for 100 kroner om året er medlemskabet også til at overse.

Udstillingen arrangeres i fællesskab med Fjerkræklubben for Als og Sundeved, og dækker dermed det sydlige Jylland.