Fakta om, at pesticider ikke er skadelige, skal erstattes af en ny fortælling om, at landbruget leder den danske klimaretning. Ellers er der ikke en næste generation af bønder, lød det fra Arlas formand under en debat på Det Sønderjyske Fællesdyrskue.
Selvom Martin Merrild, formand for Landbrug & Fødevarer, åbnede en bæredygtighedsdebat i LandboSyds telt på Det Sønderjyske Fællesdyrskue med, at vi skal være optimistiske, så lå det tykt i luften, at landbruget står ved en skillevej.
- Vi er stolte af vores erhverv, og synes selv, vi rykker os, men vi skal være mere bæredygtige og være bedre til at forklare, at vi kan drive vores produktion bæredygtigt med samme kvalitet som nu. Alle skal have en ambition om at levere erhvervet i en bedre udgave til næste generation, lød det fra Martin Merrild.
Han var i teltet flankeret af formanden for Arla Foods, Jan Toft Nørgaard, Peter Fallesen Ravn, bestyrelsesmedlem i Danish Crown og Tænketanken Frejs Marc Reseke.
Især Arla-formanden var klar i spyttet omkring en ny retning for dansk landbrug.
- Vi bliver nødt til at erkende, at fakta ikke eksisterer mere, de unge mennesker danner deres egen sandhed. Vi skal i stedet starte en ny fortælling, der hedder, at vi sætter dagsordenen på klima, og det skal vi gøre nu og 30 år frem. Ellers er vi den sidste generation af danske bønder, sagde Jan Toft Nørgaard.
En form for ny dna
Til Arla-formandens lidt opsigtsvækkende melding, i hvert fald på fakta-delen, greb en debattilskuer mikrofonen.
- Det er fint at sige her, at fakta ikke virker, men hvad gør vi så? Vi er så gode til at klappe hinanden på ryggen, men hvad hvis vi ikke kan nå forbrugerne, som er vores levebrød, hvad gør vi så?
Det ændrede dog ikke synderligt på Jan Toft Nørgaards svar.
- Jamen, der er ingen anden vej end at levere på klima generelt, ellers har vi tabt som landmænd. Det er slut med at putte hovedet i jorden som en struds, vi skal udstikke retningen for klimaet.
Handling
Danish Crowns Peter Fallesen Ravn pointerede, at den enkelte landmand faktisk godt kan rykke på sin egen bundlinje, før de kigger på forbrugeren.
- Vi kan ikke bare gå og vente. Landmanden kan faktisk godt selv rykke på parametre. Hos svineproducenterne er det eksempelvis at bruge den nye teknologi og kigge på foderbruget. For en omstilling behøver ikke kun at betyde omkostninger, men hvis vi faktisk sætter mål om mere bæredygtighed, så gør det, at vi kan producere mere for mindre, lød det.
Panelet var enige om, at det trods alt kræver fælles løsninger at nå helt i mål, men de lagde også vægt på, at klima er en af grundene til, at landbruget er en væsentlig del af valgkampen.
- Vi er nogen af de bedste i verden, og det skal vi være endnu bedre til at bevise ved at sætte en ny retning, men jeg oplever også, at efter vi er begyndt at diskutere klima, så har vi fået en dør sparket ind og vi har fået taletid, sluttede Jan Toft Nørgaard.