bannerPos

- Nu må vi se, om de vil betale nok for pesticidfri drift

- Kan det gøres økonomisk forsvarligt, så er vi sådan set ikke imod det, siger Nis Hjort, formand for Vejle-Fredericia Landboforening.

Lasse Ege Pedersen

Nyhedsredaktør, Effektivt Landbrug
15-06-2019 10:39
Kan det gøres økonomisk forsvarligt, så har man i Vejle-Fredericia Landboforening ikke de store betænkeligheder ved at indgå aftaler om pesticidfri drift både inde og uden for de boringssnære beskyttelsesområder.

Hos de lokale landmænd i de kommuner, hvor Trefor Vand lige nu forsøger at indgå hundredvis af frivillige aftaler i et forsøg på at beskytte grundvandet, der er man klar til at tage dialogen.

Det fortæller Nis Hjort, formand for Vejle-Fredericia Landboforening. Det sker selvom han fortæller, at han er helt tryg ved, at de midler, som landbruget anvender i dag og den måde de anvendes på, ikke udgør nogen særlig risiko for grundvandet.

- Trefor Vand vil gerne tegne en forsikring på, at der ikke er nogen risiko for grundvandet overhovedet. Det er så den forsikring, som vi skal se på, om de vil betale nok for, så den er også er attraktiv for landmændene at gå ind i.

- Kan det gøres økonomisk forsvarligt, så er vi sådan set ikke imod det, siger Nis Hjort.

Todelt dialog

Nis Hjort fortæller, at han mener, at dialogen med Trefor Vand omkring frivillige aftaler er todelt. Når det kommer til aftaler med landmænd, der har arealer udpeget som BNBO, er der nemlig ingen udvej end at gå i dialog med selskabet. Et stort flertal i Folketinget har besluttet, at det inden for to år skal være forbudt at bruge pesticider i de områder.

- Inden for BNBO der er jo et indgreb på vej, som betyder, at der skal laves aftaler. Derfor opfordrer vi da også folk til at gå frivilligt ind i dem. Grundlæggende for dem er, at de skal holdes skadesløs, lyder det fra Nis Hjort der henviser til, at det i den politiske aftale om BNBO også er aftalt, at landmænd skal have fuld kompensation for indgrebet.

I dialog

Når de kommer til arealer uden for BNBO, hvor Trefor Vand også ønsker indgreb, lyder det:

- For de områder, der ligger uden for BNBO, der snakker vi lige nu med Trefor Vand om også at lave noget i indvindingsoplande. Her kan der være tale om, at man aftaler at lade være med at dyrke under bestemte forudsætninger og med minimal brug af kemikalier.

- Og her mangler vi et stykke endnu. Der er lagt op til, at Trefor Vand, Nature Energy (selskab på Fyn, red.) og os i landbruget kan lave en model, hvor vi gør det til en lige så god forretning at dyrke nogle andre afgrøder, der ikke er så pesticidkrævende som de traditionelle i de områder. Det kan for eksempel være græsafgrøder. For en sådan model er der dog et stykke arbejde endnu, siger Nis Hjort.

Tiden er afgørende når man snakker om digital dermatitis

Selvom det føles som om, at en digital dermatitis kommer af sig selv, ja så forsvinder den ikke af sig selv. Den kræver altid behandling, og jo hurtigere man sætter i gang, desto større er succesraten, lød det onsdag da udenlandske eksperter gjorde en gruppe nordjyske landmænd og klovbeskærere klogere på klovlidelsen. Først i Støvring og senere på bedriftsbesøg ved Aalborg.

- Vi vil gøre en hel del anderledes fremadrettet

På baggrund af PRRS-smitten fra ornesæden hos Hatting afholdt Seges Svineproduktion i sidste uge to informationsmøder om situationen i Horsens. I denne uge blev Fagligt Nyt i Horsens indledt med aktuel information om den kritiske situation – netop i Horsens. Den kom fra afdelingschef for Veterinær & Kvalitetsforhold, Seges, Bent Nielsen.

Kliplev-biogas er klar til at indgå aftaler med landmænd

Nu kan landmænd indgå en leverandøraftale med biogasselskabet i Kliplev.

Arlas ikoniske mælkekasser skifter farve til sort

Arla lancerer nu mere klimavenlige mælkekasser. Det betyder farvel til de grønne mælkekasser.

Kender du papirtypen?

Både jeg og mine gode kolleger her i Seges og DLBR vil rigtig gerne hjælpe »papirtype-landmanden« ved at gøre hans livs meget lettere, skriver Morten Langgaard.

Danmark vil vise verden hvordan man investerer grønt

Regeringen vil stille sig i spidsen for arbejdet med at tiltrække flere private investeringer til grøn energi på globalt plan. Investeringsbehovet er enormt, og der skal kanaliseres langt flere midler fra private investorer, hvis den grønne omstilling skal lykkes i tide.

Hvor går spildevandet hen, når det går ud?

Rigtig meget spildevand renses ikke, selvom vi betaler for det. Det går ud over miljøet, mener skribenten.

Ny jordfordelingsfond er startskuddet til noget større

Partierne bag Tørkepakken fra sidste år er blevet enige om, hvordan den multifunktionelle jordfordelingsfond på 150 millioner kroner, som de her aftalte, skal se ud og fungere i praksis.
Side 1 af 1637 (32728 artikler)Prev1234567163516361637Next