bannerPos

- Nu må vi se, om de vil betale nok for pesticidfri drift

- Kan det gøres økonomisk forsvarligt, så er vi sådan set ikke imod det, siger Nis Hjort, formand for Vejle-Fredericia Landboforening.

AF: LASSE EGE PEDERSEN

NYHEDSREDAKTØR, EFFEKTIVT LANDBRUG
15-06-2019 10:39
Kan det gøres økonomisk forsvarligt, så har man i Vejle-Fredericia Landboforening ikke de store betænkeligheder ved at indgå aftaler om pesticidfri drift både inde og uden for de boringssnære beskyttelsesområder.

Hos de lokale landmænd i de kommuner, hvor Trefor Vand lige nu forsøger at indgå hundredvis af frivillige aftaler i et forsøg på at beskytte grundvandet, der er man klar til at tage dialogen.

Det fortæller Nis Hjort, formand for Vejle-Fredericia Landboforening. Det sker selvom han fortæller, at han er helt tryg ved, at de midler, som landbruget anvender i dag og den måde de anvendes på, ikke udgør nogen særlig risiko for grundvandet.

- Trefor Vand vil gerne tegne en forsikring på, at der ikke er nogen risiko for grundvandet overhovedet. Det er så den forsikring, som vi skal se på, om de vil betale nok for, så den er også er attraktiv for landmændene at gå ind i.

- Kan det gøres økonomisk forsvarligt, så er vi sådan set ikke imod det, siger Nis Hjort.

Todelt dialog

Nis Hjort fortæller, at han mener, at dialogen med Trefor Vand omkring frivillige aftaler er todelt. Når det kommer til aftaler med landmænd, der har arealer udpeget som BNBO, er der nemlig ingen udvej end at gå i dialog med selskabet. Et stort flertal i Folketinget har besluttet, at det inden for to år skal være forbudt at bruge pesticider i de områder.

- Inden for BNBO der er jo et indgreb på vej, som betyder, at der skal laves aftaler. Derfor opfordrer vi da også folk til at gå frivilligt ind i dem. Grundlæggende for dem er, at de skal holdes skadesløs, lyder det fra Nis Hjort der henviser til, at det i den politiske aftale om BNBO også er aftalt, at landmænd skal have fuld kompensation for indgrebet.

I dialog

Når de kommer til arealer uden for BNBO, hvor Trefor Vand også ønsker indgreb, lyder det:

- For de områder, der ligger uden for BNBO, der snakker vi lige nu med Trefor Vand om også at lave noget i indvindingsoplande. Her kan der være tale om, at man aftaler at lade være med at dyrke under bestemte forudsætninger og med minimal brug af kemikalier.

- Og her mangler vi et stykke endnu. Der er lagt op til, at Trefor Vand, Nature Energy (selskab på Fyn, red.) og os i landbruget kan lave en model, hvor vi gør det til en lige så god forretning at dyrke nogle andre afgrøder, der ikke er så pesticidkrævende som de traditionelle i de områder. Det kan for eksempel være græsafgrøder. For en sådan model er der dog et stykke arbejde endnu, siger Nis Hjort.

Fortsat uændret svinenotering

Danish Crown fastholder en svinenotering på 10,50 kroner i næste uge. Friland sænker økotillægget med 75 øre. Udsigt til flere udsatte svin.

Hvedeudbytte på godt ti tons i det midtjyske

På Gesinggaard nær Herskind vest for Aarhus regner de med, at høsten er i hus fredag aften og efterafgrøderne sået i løbet af weekenden. - Vi er godt med, lyder det med tilfredshed fra landmand Steen Nørgård, der midt i tilfredsheden gerne slår et slag for, at reglerne om slåning af brak ændres.

Fodringsdag holder fagfolk opdateret om de seneste fodringstendenser

Magneter, mineraler, »klima-midlet« 3NOP og non-GM-afgrøder er blandt emnerne på Fodringsdag 2020, der afvikles 9. september i Herning.

Dobbelt så meget nedbør i Midt- og Vestjylland som på Vestsjælland i vækstsæsonen

Store regionale forskelle på vejret i vækstsæsonen vil præge årets høstudbytter, vurderer Danish Agro på baggrund af data fra over 1.000 vejrstationer. De midtjyske landmænds marker har haft lavest temperatur og færrest solskinstimer.

Väderstad flytter til Fyn

Maskinproducent flytter fra Sjælland til Fyn i denne måned.

Udenlandske ansatte får lettere adgang til coronatests

Det er nu muligt for indrejsende arbejdskraft uden bopæl i Danmark at blive testet for Covid-19, selvom de ikke har symptomer.

Foderstyrke og fokus på rygspæktykkelse ved løbning

Polte skal ved løbning være 230 til 240 dage gamle, de skal veje 145 til 160 kg og have 14 til 15 mm rygspæktykkelse. Endelig skal de løbes i anden brunst, anbefaler Nutrimin.
Side 1 af 1895 (37893 artikler)Prev1234567189318941895Next