»Sund Jord – fra pløjning til Conservation Agriculture« er titlen på en ny bog, der skal styrke for reduceret jordbearbejdning.
Interessen for at dyrke marker med reduceret jordbearbejdning stiger meget i Danmark, og det er både blandt landmænd, forskere, konsulenter, organisationer og politikere.
Nu er der også kommet en bog, »Sund Jord – fra pløjning til Conservation Agriculture«, som beskriver viden og erfaringer om den måde at dyrke landbrugsjorden på.
Niels Damsgaard Hansen er forfatter til bogen, som på en overskuelig og logisk måde – med mange illustrationer og faktabokse – giver aktuel viden om de forskellige former for reduceret jordbearbejdning.
Bogen er på 80 sider, og den kan blandt andet bruges som opslagsværk af alle, der ønsker (mere) viden om at dyrke jorden klimavenligt og med stor biodiversitet.
- Med al den værdifulde dokumentation, vi fik i 2020 blandt andet i »Vidensyntese om Conservation Agriculture« bestilt af Fødevareministeriet og fra anden forskning, er bogen endnu mere aktuel for alle med interesse for en sund jord, forklarer Henrik Terp, formand for Foreningen for Reduceret jordbearbejdning i DanmarK (FRDK).
Bidrag fra Agrovi
Ny, dokumenteret viden om netop pløjefri dyrkning stammer i høj grad fra projekter, hvor forskere, landmænd, konsulenter og organisationer samarbejder – blandt andet med bidrag fra Agrovi.
- I vores tre-årige projekt »Grønne Marker & Stærke Rødder« er vi meget glade for, at vi medfinansierer bogen »Sund jord – fra pløjning til Conservation Agriculture«, siger Henrik Kruse Rasmussen, projektleder hos Agrovi.
Projekt har i tre år sammenlignet en række forhold omkring biodiversitet, udbytter og økonomi med videre hos tre landmænd, der henholdsvis dyrker med plov, harve og efter principperne i conservation agriculture.
- Vores resultater taler for de mange fordele, der er ved at dyrke jorden med direkte såning, konstant dække af planter og/eller planterester og et sundt sædskifte, påpeger Henrik Kruse Rasmussen.
/ jhal