Efter flere års forberedelser er Arla Fondens anden madlejrskole nu åbnet, og i disse dage strømmer de første elever til Højer for at lave mad og lære om sunde madvaner. 8.100 børn har allerede været igennem den første madlejrskole, og håbet for fremtiden er, at 10.000 unge skal lære gode madvaner hvert år.
I denne uge svinger skoleelever potter og pander på Madlejr i Højer i Sønderjylland for allerførste gang. Det er Arla Fonden, der står bag madlejrskolen, som Tønder kommune også er engageret i. På lejrskolen skal tusindvis af børn i 6. og 7. klasser fra hele Danmark lære om mad, sundhed og bæredygtighed.
Mens de er på lejrskolen, laver børnene selv al deres mad. De skal blandt andet selv filetere fisk, lav mad af en nyslagtet høne og derudover lære om sunde madvaner. Målet med lejrskolen er blandt andet, at eleverne skal bringe madglæde- og bevidsthed med sig videre i deres liv, så de bliver i stand til at tage ansvar for deres egen sundhed.
Den første madlejr på Helnæs på Sydfyn har været en kæmpe succes, og det er derfor, at Arla Fonden nu udvider med endnu en lejrskole. madlejrs ugentlige evaluering blandt de elever, der har været afsted, viser, at 85 procent af eleverne vurderer, at madlejr har gjort dem mere interesserede i at lave mad, og 87 procent oplever, at de kunne mere, end de selv troede.
Åbner op for de unges nysgerrighed
Gennem de fem år, den første madlejrskole har eksisteret, har mere end 8.000 elever været på madlejr. Det svarer til 380 skoleklasser.
- Rigtig mange danske børn ikke kan finde rundt i et køkken og kender ofte utrolig lidt til råvarerne. Det kommer til at have betydning for deres egen sundhed på lang sigt, og derfor er vi rigtig glade for, at vi nu kan byde endnu flere børn velkomne på madlejr, siger Sanne Vinther, der er administrerende direktør i Arla Fonden.
Hun håber på med tiden at kunne udvide med flere madlejrskoler, så op mod 10.000 danske børn årligt kan lære gode madvaner.
Undersøgelser peger på, at kun syv procent af danske børn er med i køkkenet, når der laves mad i hverdagene. Derfor gør madlejr en stor forskel.
- Vi får åbnet op for de unges nysgerrighed, og ofte sker der det, at når de selv laver maden, så er de også meget mere åbne for at smage mad, de ikke har prøvet før, siger Sanne Vinther.
Bygger på gode erfaringer
Den nye madlejr bygger på de gode erfaringer, som Arla Fonden har med fra madlejren på Helnæs, og både program og undervisningsmateriale vil langt hen ad vejen være det samme. Men nærområdet og de sønderjyske marskomgivelser omkring den nye madlejr giver mulighed for at opleve den lokale kultur og natur, og derfor vil madlejr Højer have sit helt eget lokale præg.
Det er Realdania, Tønder Kommune og Arla Fonden, der i fællesskab står bag det nye madaktivitetscenter Højergaard, hvor madlejr nu flytter ind.