Det er sjældent at se en dansk mark med flere meter højt Miscanthus elefantgræs – og ser man én, vil der højest sandsynligt være tale om den græstype, der bruges til tagtækning.

Det gælder dog ikke den hektar med Miscanthus-græs på Allan Aablings mark ved Skærbæk. Her ryger græsser så at sige i fyret.  I Tyskland, hvor han har fået den Miscanthus han har plantet hjemme i Bramming, er afgrøden udbredt, og hos den danske virksomhed BG Biovarme, har man import og forhandling af et fyr, der kan håndtere Miscanthus – nemlig de østrigske ETA-fyr.

- Det hele startede i 2015 hvor jeg ville skifte mit 15 år gamle fyr ud noget nyt. Jeg researchede forskellige fyr, men valget faldt på ETA-fyret, forklarer Allan Aabling.

-  Jeg har hele tiden haft en tanke om selvforsyning. Blandt har vi også en vindmølle, og jeg ønskede også egen fyring med egen brændselsforsyning, forklarer Allan Aabling videre.

Siger man Miscanthus, siger man også Tyskland. For det var her, at Allan Aabling skulle til, for at få adgang til den spændende afgrøde.

- Jeg fandt en producent i Tyskland og fik en snak med ham. Vi fik en god snak og det endte med en god aftale, hvor jeg selv kørte de 600 kilometer ned og hentede de første planter, husker Allan Aabling.

Den tyske producent har over 20 års erfaring med Miscanthus, og havde masser af erfaring og viden, som Allan Aabling kunne trække på.

Og de erfaringer blev brugt, da de første planter skulle plantes hjemme i Skærbæk.

Allan Aabling har plantet én hektar med Miscanthus på sin mark hjemme ved bedriften nær Skærbæk. Og indtil videre er det gået over al forventning – for ifølge Allan, er der tale om en afgrøde, der er rigtig mange fordele ved.

-  Den kan produceres uden brug af gødning og sprøjtemidler, forklarer han og tilføjer, at han som økolog jo i forvejen ikke bruger sprøjtemidler.

En ombygget gammel radrenser klarer ukrudtet, der faktisk visner og forsvinder af sig selv, efterhånden som Miscanthus-planterne vokser op, og de store blade skygger for ukrudtet.

-  Planen var fra start, at det skulle være billigt at fremstille, forklarer Allan, der til den ene hektar har investeret godt 15.000 kroner til planter og udstyr.

Planterne blev sat i april 2015 og kunne høstes i april i år., hvor syv tons kom i hus. Fordelen ved Miscanthus-planten er at den kommer igen og vokser sig endnu højere år for år efter høst. Planten holder i tyve år og høsten forventes ud fra tyske erfaringer at nå mellem 15 – 20 tons pr. hektar.
Allerede fra 2018 regner Allan Aabling med at kunne nå 15 tons.

Høsten foregår med maskinstation med majshøster, og græsset snittes og køres i siloen i laden, hvor det kan brændes med det samme. Miscanthus kræver nemlig ingen tørring – en anden fordel ved planten.

Allan Aabling noterer sig, at den hektarstøtte han får for det område han dyrker med Miscanthus, faktisk kan betale for udgifterne til høst. Og han vurderer, at det ikke kun er som brændsel til fyret, at Miscanthus-græsset kan bruges. Det kan nemlig også fint bruges som strømateriale i stalde – eksempelvis hos heste eller kyllinger.

Allan Aabling så gerne en dansk produktion af Miscanthus-planter, og hører gerne fra andre, der kunne være interesserede i enten at dyrke planterne som avler – eller som han selv til brændsel.