Majsdag: I dybden med såbedet

På Gl. Krogaard anvendes specialharve med succes inden majssåningen.

Selv om de fleste deltagere nok var kommet for at høre om majssorterne og deres udbytter, blev der også plads til en grundig indsigt i etableringen af afgrøden ved majsdagen hos Palle Bjerggaard Hansen i Såderup i går.

- Det er vigtigt at lave et godt såbed både i dybden, og hvor jorden er jævn og pakket godt, påpegede landskonsulent Martin Mikkelsen og fremhævede stedets måde at gøre tingene på.

Palle Bjerggaard Hansen forklarede, at arealet efter gylleudbringningen om foråret pløjes, og allerede dagen efter harves dybt med en tung He-Va Terra-Dan harve med crossboard og stor pakkevalse.

- Derefter lader vi det ligge indtil såtidspunktet, hvor vi så harver uden crossboardet i ti centimeters dybde dagen forinden.

Selv om den østfynske kvægbruger sår i fem centimeters dybde, så mener Martin Mikkelsen, at fire centimeter er tilstrækkeligt.

- Jo højere op, jo hurtigere kommer majsen i gang, påpegede han og rådede til at udså 100.000 kerner pr. hektar, og aldrig over 110.000.

- Det giver ikke en bedre bundlinje med flere frø, og tværtimod skal man ned i kerneantal, jo senere såningen foregår. Som i år skulle antallet midt i maj være omkring 90.000.


Læs også: Majsen der fornuftig ud efter en normal varm sommer

Læs også