Miljøstyrelsen har afsluttet vurderingen af tre formodede ulveangreb på får i Nordjylland. I alle tilfælde er det efter vildtkonsulentens obduktion og dna-prøver fra de dræbte dyr besluttet at udbetale erstatning til fåreavlerne ud fra en konklusion om, at der er tale om ulveangreb. 

Det drejer sig om to får, der i november blev dræbt på hver sin side af Aggersund, og et der blev fundet dræbt ved Bjergby ved Hjørring i begyndelsen af december.

- Vi kan ikke sige, om det er den samme ulv i alle tilfælde, eller en ulv som vi kender fra ulve-registeret i Tyskland. Her afventer vi en nærmere individanalyse af dna-prøverne, siger kontorchef Annette Samuelsen fra Miljøstyrelsen.

Intet hegnstilskud


Miljøstyrelsens kontorchef oplyser, at der umiddelbart ikke er planer om at yde tilskud til ulvesikring af indhegninger i Nordjylland.

- Vi følger forvaltningsplanen fra 2014, der siger, at vi kan yde tilskud til ulvesikring af hegn i områder, hvor Miljøstyrelsen vurderer at risikoen for ulveangreb er særlig stor. Det er lidt for tidligt at tale om det i disse tilfælde, ligesom vi har den antagelse, at der er tale om en enkelt strejfer. Ulve er jo højmobile dyr, der hurtigt kan være væk fra et område igen, siger Annette Samuelsen. 

Miljøstyrelsen følger en tommelfingerregel om, at der kan udbetales hegnstilskud til husdyrholdere, hvis der indenfor et halvt år og et afgrænset område har været tre dokumenterede ulveangreb.

- Men det er selvfølgelig lidt situationsbestemt og afhænger også af anbefalingen fra den lokale vildtkonsulent. Vi følger udviklingen i Nordjylland ret tæt og opfordrer husdyrholdere til at holde godt øje med deres dyr. Det er vigtigt, at man melder hurtigt ind til vildtkonsulenten, så vi få taget en dna-prøve hurtigst muligt, hvis der er mistanke om et ulveangreb, siger Annette Samuelsen. 


Kamera-forsøg i ulvezone

I den 330 kvadratkilometer store ulvezone ved Holstebro-Ulfborg området gives der tilskud til ulvesikkert-hegn til husdyrholdere.

Hos ejeren af Storålam, Jørgen Blazejewicz, blev der i slutningen af november sat 20 kameraer op i en mindre fårefold. Et forsøg som er indgået i samarbejde med Miljøstyrelsen Naturstyrelsen.

Storålam har mistet mange får til det ulvepar, der fik hvalpe i foråret, trods ekstra el-tråde på foldhegnene. Der er dog endnu ingen resultater fra forsøget.

- Ifølge mine informationer er der ikke taget billeder af ulv dér endnu, men vi ser sammen med Naturstyrelsen på resultaterne af forsøget snart, ligesom vi overvejer at gentage forsøget i løbet af foråret, siger Annette Samuelsen.  

Kameraforsøget evalueres efter planen i januar.