MILJØTILTAG Rundt i landet yder 28 oplandskonsulenter gratis rådgivning til alle landmænd og lodsejere, som overvejer at etablere et af de godkendte virkemidler, som er minivådområder, vådområder eller skovplantning.

- Vi mærker allerede nu en ret stor interesse for at bruge oplandskonsulenterne. Det med at etablere kollektive virkemidler er nyt for alle, så der er brug for rådgivning om placering, projektering og ansøgninger hos kommunerne, siger afdelingsleder Irene Wiborg, Seges.

 

Som en arkitekt

Langt hovedparten af rådgivningen handler om minivådområder, som ofte kan placeres i kanten af en mark, hvor det ikke generer produktionen på marken. Men der er også flere vådområdeprojekter i gang og enkelte, som overvejer skovplantning.

- Det er vigtigt at understrege, at det er helt uforpligtende at få en oplandskonsulent ud og se på forholdene. Betragt dem som arkitekter, der kan se på mulighederne på ejendommen med friske øjne og komme med nye ideer. Hvis landmanden synes om ideerne og gerne vil etablere et virkemiddel, så hjælper oplandskonsulenten landmanden gennem hele processen. Til forskel for byggeprojekter er både rådgivning og »byggeriet« dog helt uden beregning, siger Irene Wiborg.

 

Fynske projekter

I en video på LandbrugsInfo.dk fortæller Jan Hjeds, Veflinge og Claus Hestholm, Turup, om miljøtiltagene på deres ejendomme, og deres rådgivere om et par nye projekter.

Jan Hjeds har selv fået ideen til et projekt, som kan reducere kvælstofudledningen ved at udnytte marginale arealer på sin ejendom. Han får rådgivning hos oplandskonsulent Asger Thode Christensen.

Asger Christensen ser et fællestræk hos mange af de landmænd, som kontakter ham:

- Landmændene går ofte efter en win-win-situation, hvor de både reducerer kvælstofudledningen, øger biodiversiteten og skaber et rekreativt område.

Claus Hestholm har haft besøg af oplandskonsulent Anne Sloth, og i videoen fortæller de også, hvordan de sammen har fået slået stregerne til et minivådområde.