Avler: kinesiske opkøb skader ikke den danske minkbranche

- Kvaliteten af dansk producerede minkskind er unik, så jeg har tillid til, at den minkbranchen har en god fremtid for sig, mener minkavler.

Kinesiske investorers opkøb af foreløbig lidt over 20 danske minkfarme får ikke minkavler Anders Tønning, Hyllerup ved Slagelse, til at frygte, at den danske minkbranche skal glide over på udenlandske hænder i større stil.

- Jeg tror, at de kinesiske opkøb af nogle danske minkfarme kan vise sig at blive et midlertidigt fænomen, som ikke kommer til at skade den danske minkbranche, siger den sjællandske minkavler og uddyber:

- Kineserne kan jo ikke få mere for skindene herhjemme end vi andre. Desuden bliver de kinesisk ejede farme typisk passet af dygtigt, dansk personale, undertiden de tidligere ejere.

 

Tankevækkende

Anders Tønning finder det tankevækkende, at de kinesiske investorer kommer op og opkøber danske minkfarme i stedet for at producere skindene hjemme i Kina, hvor der er store afsætningsmuligheder.

- Kvaliteten af dansk producerede minkskind er unik, så jeg har stor tillid til, at den danske minkbranche har en god fremtid for sig, siger han.

- Vores kvalitetsmæssige førerposition bunder i, at vi 1.500 danske avlere arbejder rigtig godt sammen. Vi har tradition for at dele viden og erfaringer på solidarisk vis. Og rammes en farm af sygdom blandt dyrene, bliver vedkommende hjulpet med nye avlsdyr til rimelige priser, lyder det fra Anders Tønning.

 

Store udfordringer

Han lægger dog ikke skjul på, at den danske minkbranche - trods sin førerposition på verdensmarkedet - står med store udfordringer.

- Som branche er vores største udfordring lige nu manglende generationsskifter ude på farmene. Jeg er selv 49 år og bliver stadig betragtet som hørende til de unge, konstaterer minkavleren fra Slagelse.

- Årsagen til, at det er meget svært at få nye, unge avlere i gang, er, at det er svært at skaffe finansiering. Og desuden er det vanskeligt at få de nødvendige myndighedsgodkendelser til udvidelser og etablering af nye farme. Selv kan jeg ikke udvide, selv om jeg gerne vil. Slagelse by ligger for tæt på, fortsætter han.

 

Ekspansion

- Alligevel har dansk minkavl ekspanderet i de seneste år. Men i lande som Polen og de baltiske lande er minkavlen ekspanderet meget mere, fortæller Anders Tønning.

Han føjer til, at minkavlen har haft en række gode år siden 2009, men at det drejer sig om at passe godt på pengene i de gode år. Der sker nemlig store prisudsving på minkskind, så der pludselig kan opstå perioder med underskud på driften.

På årets sidste skindauktion i september faldt skindpriserne ifølge Anders Tønnings vurdering således med omkring 35 procent i gennemsnit. Dog til dels fordi de dårligste og ukurante skind typisk sælges på september-auktionen. Det positive er her, at de danske skind gennemsnitligt kostede 43 procent mere end de udenlandske.

Læs også