Elektronisk fugleskræmsel holder mågerne i skak

Flere tusinde måger stjæler foder og frygtes at kunne sprede sygdomme på Ib Nielsens minkfarm ved Ikast

Det kan godt være, måger er smukke, når de svæver over landets fjorde, bælter og hav. Men når flere tusinde måger slår sig ned på en minkfarm, er det straks en helt anden sag.

Det har minkavler Ib Nielsen fra Uur Mink ved Ikast måttet konstatere.

- I de senere år er mågerne blevet en stadig større plage. Vi har flere tusinde måger, der huserer på vores farm, fortæller minkavleren, der på to farme producerer skind fra cirka 80.000 hvalpe årligt.

For at komme mågeplagerne til livs, har han nu taget elektronikken i brug. Det sker i form af en sensorbaseret løsning fra firmaet Anico Animal Control, der ligger i Middelfart.

Lyde skræmmer fuglene

Systemet, der er taget i brug, og som netop nu gradvist udbygges på farmen, kaldes Anico-Mink.

- Det fungerer sådan, at der er opstillet nogle sensorer, som registrerer, når mågerne flyver igennem. Og så begynder systemet at udsende lyde, der skræmmer mågerne væk, forklarer Ib Nielsen.

- Jeg vil sige, at det har været en positiv oplevelse for os. Og derfor har vi valgt at begynde at udvide systemet på farmene. For vi er stærkt plaget af mågerne. Men jeg synes, vi kan holde dem i skak på den her måde, forklarer han.

Frygter sygdomme

Ib Nielsen fortæller, at når man fodrer på farmene, så cirkulerer der flere tusinde måger over staldanlægget, som dækker cirka otte hektar.

- Vi frygter, mågerne spreder sygdomme, som de kan flytte rundt med. Jeg har dem også mistænkt for at kunne flytte lopper.

- Og så ved vi med sikkerhed, at de stjæler en hel del foder. Det kan vi se, at de gør, men vi ved faktisk ikke præcis, hvor store mængder de hugger, erkender Ib Nielsen.

Udvides gradvist

Minkfarmeren har på det seneste fået en fjernbetjening til sit måge-skræmmer-system.

- Det betyder, at ligeså snart jeg opdager, at mågerne slår sig ned et sted på farmen, så aktiverer jeg systemet. Og så letter de med det samme. Sagen er imidlertid, at man ikke må lade systemet køre med lyd på længe ad gangen. For så bliver mågerne immune over for lyden. Det er samtidig en plage for de ansatte at arbejde i larmen, og også derfor er det kun i perioder, der er lyd på.

- Det er dog for det meste sådan, at mågerne slet ikke slår sig ned, når vi er i aktivitet på farmen. Men ligeså snart vi holder frokostpause, og når folk går hjem, så kommer mågerne. Og så er vi nødt til at aktivere systemet fra tid til anden.

- Jeg synes, systemet er så velfungerende, at jeg udmærket kan anbefale det til mine kolleger, siger minkavleren, der har haft Anico-Mink-systemet installeret siden 2013 – og siden langsomt udbygget anlægget på farmene ved Ikast.

Læs også

En sund tarm giver et godt immunforsvar
Klar til DM-revanche
God tilslutning til »DM i Kloakarbejde«
Når maskinerne nemt vejer op til 40 tons
Vandløb skal rustes til klimaforandringer
Dansk andelsmodel stortrives i Sydamerika