Flere tusinde måger stjæler foder og frygtes at kunne sprede sygdomme på Ib Nielsens minkfarm ved Ikast
Det kan godt være, måger er smukke, når de svæver overlandets fjorde, bælter og hav. Men når flere tusinde måger slår sig ned på enminkfarm, er det straks en helt anden sag.
Det har minkavler Ib Nielsen fra Uur Mink ved Ikast måttetkonstatere.
- I de senere år er mågerne blevet en stadig større plage.Vi har flere tusinde måger, der huserer på vores farm, fortæller minkavleren,der på to farme producerer skind fra cirka 80.000 hvalpe årligt.
For at komme mågeplagerne til livs, har han nu tagetelektronikken i brug. Det sker i form af en sensorbaseret løsning fra firmaet AnicoAnimal Control, der ligger i Middelfart.
Lyde skræmmer fuglene
Systemet, der er taget i brug, og som netop nu gradvistudbygges på farmen, kaldes Anico-Mink.
- Det fungerer sådan, at der er opstillet nogle sensorer,som registrerer, når mågerne flyver igennem. Og så begynder systemet at udsendelyde, der skræmmer mågerne væk, forklarer Ib Nielsen.
- Jeg vil sige, at det har været en positiv oplevelse foros. Og derfor har vi valgt at begynde at udvide systemet på farmene. For vi erstærkt plaget af mågerne. Men jeg synes, vi kan holde dem i skak på den hermåde, forklarer han.
Frygter sygdomme
Ib Nielsen fortæller, at når man fodrer på farmene, såcirkulerer der flere tusinde måger over staldanlægget, som dækker cirka ottehektar.
- Vi frygter, mågerne spreder sygdomme, som de kan flytterundt med. Jeg har dem også mistænkt for at kunne flytte lopper.
- Og så ved vi med sikkerhed, at de stjæler en hel delfoder. Det kan vi se, at de gør, men vi ved faktisk ikke præcis, hvor storemængder de hugger, erkender Ib Nielsen.
Udvides gradvist
Minkfarmeren har på det seneste fået en fjernbetjening tilsit måge-skræmmer-system.
- Det betyder, at ligeså snart jeg opdager, at mågerneslår sig ned et sted på farmen, så aktiverer jeg systemet. Og så letter de meddet samme. Sagen er imidlertid, at man ikke må lade systemet køre med lyd pålænge ad gangen. For så bliver mågerne immune over for lyden. Det er samtidigen plage for de ansatte at arbejde i larmen, og også derfor er det kun iperioder, der er lyd på.
- Det er dog for det meste sådan, at mågerne slet ikkeslår sig ned, når vi er i aktivitet på farmen. Men ligeså snart vi holderfrokostpause, og når folk går hjem, så kommer mågerne. Og så er vi nødt til ataktivere systemet fra tid til anden.
- Jeg synes, systemet er så velfungerende, at jeg udmærketkan anbefale det til mine kolleger, siger minkavleren, der har haft Anico-Mink-systemetinstalleret siden 2013 – og siden langsomt udbygget anlægget på farmene vedIkast.