Selvom Flemming Nielsen, Snedsted, har investeret 650.000 kroner i et nyt flisfyr, så sparer han både tid og penge nu.
Der skal meget varme til at fyre i to kyllingehuse på hver 2.000 kvadratmeter, og pålidelig opvarmning er livsvigtigt for kyllingerne, der kun er én dag gamle, når de kommer ind i stalden.
Kyllingeproducent Flemming Nielsen har ikke råd til, at varmen svigter, så kulden slår kyllingerne ihjel eller ødelægger et helt hold, hvor der er 76.000 ad gangen.
- Det er meget vigtigt, at daggamle kyllinger har 36 grader, og at gulvet er opvarmet, inden den kommer ind, siger han.
Ud over masser af varme skal der bruges masser af tid på pasning af de årligt 600.000 kyllinger. Han har derfor ikke tid til at rende ved fyret i flere timer om dagen for at få fyret i gang. Han skal bruge tiden i stalden.
For at undgå tidsspilde og risiko for varmesvigt købte han for et par måneder siden et helt nyt flisfyr. Et 350 kilowatt østrigsk ETA Hack flisfyr, som er den første af den type, der er sat op i Danmark.
Fyret passer sig selv
I princippet skal Flemming Nielsen overhovedet ikke se til det nye fyr, der har automatisk askeudtag til en udvendig container og selvrensende røgkanaler.
- Det skal serviceres en gang om året, ellers skal man ikke ind til det, siger montør Brian Roesen fra Hundahl VVS & Energi, som forhandler det østrigske fyr, og som har monteret det.
Grunden til at fyret passer sig selv er flere faktorer. Ud over de selvrensende funktioner har det blandt andet eget snitteaggregat, der sørger for, at flisen kommer jævnt ind i fyret.
Med det gamle fyr skete der det, at enten satte flisen sig fast eller også brændte ilden tilbage i indslusningskanalen og brændte fotocellerne af. Og så gik fyret ud, og Flemming Nielsen fik en alarm, som han skulle handle på i løbet af kort tid.
- Nogle gange var det 2-3 gange om ugen. Andre gange dagligt. Det var rigtig træls, Jeg kiggede mere til fyret end til kyllingerne, og jeg skal ikke bruge min tid på fyret. Den skal bruges på kyllingerne, siger han.
Samtidig er der selvtænding på fyret, så det kører akkurat som et oliefyr.
Læs mere i avisen LandbrugNord, hvor Flemming fortæller mere om de besparelser han har opnået ved investeringen.