Forskere vil erstatte importeret sojabønneprotein med lokalt produceret hestebønneprotein. Målet er 100.000 hektar med hestebønner.
Forskere fra universiteterne i Aarhus og København vil nu sammen med danske planteforædlere og forskere fra Finland, England og Canada frembringe nye sorter af hestebønner i Danmark, Nordeuropa og Nordamerika.
Bønnerne vil gøre det økonomisk favorabelt at producere hestebønneprotein lokalt frem for at importere sojabønneprotein, skriver Innovationsfonden i en pressemeddelelse.
I Danmark er det realistiske første mål at dyrke 100.000 hektar, svarende til godt 140.000 fodboldbaner, med hestebønner, hvilket anslås at have en værdi på 1,5 milliarder kroner.
Nye sorter
Det såkaldte Norfab-konsortium skal nu samle den førende hestebønneekspertise på den nordlige halvkugle for at opbygge den kritiske masse, der er nødvendig for at udvikle hestebønnesorter, som de deltagende forædlingsfirmaer kan markedsføre i Nordeuropa, det nordlige USA og Canada, oplyser Jens Stougaard, projektleder og professor på Institut for Molekylærbiologi og Genetik under Aarhus Universitet.
Forskerne vil udvikle og anvende nye ambitiøse genombaserede forædlingsmetoder til at understøtte forædling af nye sorter med bedre udbytte, indhold og kvalitet, med udgangspunkt i allerede eksisterende sorter og linjer med fordelagtige egenskaber.
Norfab har fået bevilget penge af Innovationsfonden og sigter mod, at de optimerede hestebønnesorter skal udgøre 10 procent af det dyrkede landbrugsareal i Danmark.
Potentiale
Både Danmark og resten af Europa importerer store mængder sojabønneprotein. Derfor vil det give store samfundsmæssige fordele, hvis en del af disse proteiner kunne dyrkes i Europa i form af hestebønner. Dette kan endvidere føre til nye job, fordi forarbejdningen af bønnerne kræver en helt ny produktionslinje.