L&F lige på trapperne med stævning af staten

Det er en meget omfattende og grundig stævning, som L&F nu indgiver mod staten på grund af vandplanerne, forklarer advokat Håkun Djurhuus.

Så sker det igen.

Landbrug & Fødevarer stævner nu staten på grund af vandplanerne. Her i  dagene efter påske bliver stævningen afleveret ved Retten i Esbjerg. Det fortæller advokat Håkun Djurhuus fra advokatfirmaet Bech-Bruun, der igen repræsenterer Landbrug & Fødevarer.

- Det bliver ligesom dengang i 2012, hvor vi også stævnede staten. Det bliver en stor principiel stævning, som favner så bredt, at den dækker hele landbrugssektoren, siger Håkun Djurhuus.

Vandplanerne, 1. generation af dem, blev endelig vedtaget 30. oktober sidste år. Herefter klagede Landbrug & Fødevarer til Natur- og Miljøklagenævnet over vandplanene. Men til Natur- og Miljøklagenævnet kan man kun klage over tilblivelsen af planerne, og altså ikke om selve indholdet i planerne.

Natur- og Miljøklagenævnet går eksempelvis ikke ind og behandler det med landbruget set så centrale spørgsmål, hvor man mener, at der er taget for mange vandløb med, og karakteriseringen af vandløb er forkert.

- Så vi er nødsaget til også at udtage en stævning samtidig med, at vi klager, så vi kan få prøvet hele sagen af, siger Håkun Djurhuus.

Han forklarer, at der bliver tale om en cirka 80 sider stor stævning, og hertil kommer et stort bilagsmateriale.

- Det er en meget grundig og omfattende stævning, som vi laver, siger han og fortæller, at man atter engang har udvalgt en række »case-landmænd«, som man kører sagen på vegne af.

- Det gør vi for at risikere, at sagen ikke bliver afvist. Den her gang har vi tre landmænd med, hvor der er en geografisk spredning over hele landet, forklarer han.

 Forventer andre sager sættes i bero

I december 2012 underkendte Natur- og Miljøklagenævnet de dengang vedtaget første generations vandplaner efter, at nævnet havde vurderet, at den supplerende høring i 2011 på 8 dage havde været alt for kort. Her havde Landbrug & Fødevarer også samtidig stævnet staten, og efterfølgende fik organisationen tilkendt 1 million kroner til at få dækket sagsomkostningerne i Vestre Landsret.

- Dengang i 2012 var vores stævning så stor, at de flere hundrede sager, som også var anlagt samtidig af forskellige landmænd og andre organisationer, blev sat i bero for at afvente udfaldet af Landbrug & Fødevarers principielle sag. Det forventer vi, vil ske igen denne gang, siger Håkun Djurhuus.

Læs også