Et markant voksende salg af økologiske varer behov for flere økologiske landmænd.
Der er ved at
opstå mangel på økologisk kød, oplyser Friland, og Coop ønsker mere dansk,
økologisk frugt og grønt. Økologisk Landsforening efterlyser derfor landmænd,
som vil omlægge til økologisk produktion.
Mens slagterivirksomheden Friland står med en akut mangel
på økologisk kød til både det danske marked og eksportmarkederne, ser Coop et
behov for flere danske øko-grøntsager og frugter i den kommende sæson. Derfor
efterlyser Økologisk Landsforening nu konventionelle landmænd, som vil lægge om
til økologisk produktion – og beslutningens time nærmer sig. Eventuelle
omlæggere skal meddele myndighederne deres beslutning om omlægning allerede i
april for at få del i omlægningsstøtten.
- Hvis man går med overvejelser om at blive økologisk
landmand, er det et godt tidspunkt at slå til. Selvfølgelig skal man gøre sig
sine overvejelser og være grundig i sit forarbejde, men markedet kalder netop
nu på flere øko-varer og flere økologiske landmænd, siger Mads Helms, økologisk
mælkeproducent og næstformand i Økologisk Landsforening og påpeger, at alle
skal være velkomne:
- I vil opleve nye spændende faglige udfordringer, I vil
opleve et stærkt sammenhold og et enestående netværk i en branche med stærk
medvind, I vil opleve anderkendende blikke fra omverdenen, og I vil naturligvis
også opleve, at man udemærket kan leve af at producere økologiske varer med en
stor merværdi, siger han.
Brug for 50
procent mere øko-svinekød
Den økologiske slagterivirksomhed, Friland, der er
verdens største leverandør af økologisk kød, oplever en massivt voksende
efterspørgsel på økologisk okse- og svinekød. Virksomheden må i øjeblikket sige
nej til flere kunder, fordi forsyningen af økologisk kød ikke er stor nok.
- Vi hungrer især efter flere økologiske slagtesvin. Vi
forventer at kunne øge salget med cirka 15 procent hvert år i tre år, og har
således behov for cirka 50 procent mere økologisk svinekød i 2018, hvis vi skal
kunne følge med efterspørgslen. Vi mangler derfor nogle dygtige
svineproducenter, der har mod på at omlægge til økologi, eller at nogle af de
eksisterende økologiske producenter udvider deres produktion, siger direktør i
Friland, Henrik Biilmann.
Han tilføjer, at Friland vil gøre en indsats for at sikre
bedre finansieringsmuligheder for svineproducenter, der vil lægge om eller
udvide den eksisterende øko-produktion.
- Vores øko-tillæg nærmer sig et historisk højt niveau
og gør det mere rentabelt at være økologisk svineproducent. Vi vil i den kommende
tid gøre en særlig indsats for at gøre banker og pensionsselskaber opmærksomme
på den store optimisme omkring øko-svineproduktionen, siger Henrik Biilmann.