Sukkerroedyrkerne får vanskeligt 2015

De danske sukkerroedyrkere står over for et vanskeligt 2015 med de laveste priser i mange år.

Sukkerroedyrkerne står i 2015 over for store udfordringer.

Tiden med tårnhøje priser på det »hvide guld« er således ovre. Efter længere tids forhandlinger mellem Nordic Sugar og sukkerroedyrkerne nåede man i begyndelsen af sidste måned frem til en aftale for afregningsprisen, der gælder for 2015. Det blev en pris, som er 22 procent lavere end i 2014, og kun ligger ganske marginalt over EU's fastsatte mindstepris på sukkerroer.

Prisen for roer er i år på 198 kroner pr. tons, og det kommer til at svare til, at sukkerroedyrkerne i år kommer til at miste 4.450 kroner pr. hektar i forhold til sidste år.

- Den konstant faldende sukkerpris betød, at vi i slutningen af januar måtte acceptere den laveste roepris, vi har haft siden EU's sukkerreform i 2006, sagde Jørn Dalby, formand for Danske Sukkerroedyrkere mandag, da han aflagde beretning til sin forenings generalforsamling i Sakskøbing.

Bedst opnåelige

Han bedyrede samtidig flere gange, at aftalen dog var den bedst opnåelige. Også selvom den kun er to kroner over EU's mindstepris. Han forklarede, at udviklingen i Tyskland, hvor man først fastsætter den endelige roepris efter kampagnen er slut, også viser, at dyrkerne her har fået en markant lavere afregningspris end tidligere. Helt præcis fik de tyske sukkerroedyrkere en roepris i 2014, der var 52 kroner lavere end de danske dyrkere.

- Der er grundlæggende enighed med Nordic Sugar om, at roeprisen altid skal være konkurrencedygtig til alternative afgrøder, uanset sukkerprisens størrelse. Dette skal også gælde fremadrettet, når EU's mindstepris forsvinder fra 2017, sagde Jørn Dalby.

- Efter nogle år med gode roepriser er vi med den nye aftalte pris for 2015 nu nede ved smertegrænsen, hvor merbetalingen for roerne ikke står mål med det ekstra arbejde og indsats, som roerne kræver, og for nogle dyrkere med højere omkostninger er vi måske nået under grænsen, sagde Jørn Dalby.

Læs mere i dagens trykte udgave af Effektivt Landbrug.

Læs også