Formand frygter salg af dansk landbrugsjord

Partistøtte og liberalisering af landbrugsloven var varme emner ved generalforsamlingen i Familielandbruget Vestjylland

Skal Familielandbruget Vestjylland give partistøtte til udvalgte folketingskandidater?

Sådan lød spørgsmålet til medlemmerne ved generalforsamlingen i Familielandbruget Vestjylland tirsdag aften, der blev holdt hos Heden & Fjorden i Birk ved Herning.

- Vi fik en god debat omkring partistøtte, og hvordan vi kan få tættere samarbejde med nogle af de lokale folketingspolitikere. Den overvejende holdning fra medlemmerne i forhold til partistøtte var, at vi ikke skulle give partistøtte, men bruge kræfterne på det landbrugspolitiske i stedet, lyder det fra formand for Familielandbruget Vestjylland Lone Andersen.

Kritik af liberalisering

Ud over partistøttedebatten satte hun i beretningen blandt andet fokus på det, hun kalder ”den uholdbare økonomiske situation i landbruget”, på det politiske arbejde i foreningen og på lovgivningen, hvor eksempelvis liberaliseringen af landbrugsloven blev kritiseret skarpt:

- Liberaliseringen af landbrugsloven er jo slet ikke løsningen på indtjeningskrisen og de skrappe rammevilkår, vi har. Løsningen er, at regeringen giver os mulighed for at hjælpe os selv.

Frygter at frygt bliver til virkelighed

Liberaliseringen af landbrugsloven begynder ifølge Lone Andersen at leve op til hendes frygt; at dansk agerjord bliver solgt til pengestærke kapitalfonde og investorer, som ikke ønsker at have animalsk produktion:

- Ved Randers er der blevet solgt 700 hektar til en tysker. Hvis det her er begyndelsen på den tendens, jeg tror, det er – nemlig at udenlandske investorer køber jord op i Danmark – så får vi ikke gang i væksten og skabt arbejdspladser.

Hun vurderer, at liberaliseringen i praksis betyder, at der er sat et ”til salg”-skilt på Danmarks jord.

Lone Andersen vil derfor arbejde for, at liberaliseringen bliver revurderet på det landspolitiske plan.

Læs også