Privat firma dynamo for landbrugsudvikling

I det nordlige Tanzania er en privat grovvarevirksomhed drivkraften i udvikling af landbruget. Midlet er blandt andet specialafgrøder

- Gennemsnitsudbyttet i majs her i Tanzania er mindre end ét ton pr. hektar. I Sydafrika er det 8-12 ton pr. hektar. Der er altså mulighed for at gøre det bedre, og vi har rigtig god jord.

Det siger Ekko Oosterhuis. Han er direktør for grovvarevirksomheden Quality Food Products i Arusha i det nordlige Tanzania.

- Der er et massivt potentiale. I Tanzania er der 37 millioner hektar landbrugsjord, kun de 10 millioner hektar bliver dyrket, siger han.

- Markedsforholdene er gode. Vi har fantastiske markeder, tilføjer Ekko Oosterhuis, som ikke har problemer med at sælge udsæd og andre kvalitetsvarer til konsum i Europa og Nordamerika.

Logistik og infrastruktur

Ekko Oosterhuis har arbejdet i forskellige virksomheder i Tanzania siden 1988 og er medejer af Quality Food Products, der blev etableret i 2002.

Det er logistik og infrastruktur, det kniber med.

- Vi har logistiske problemer, men det kan klares med investeringer. Småbønderne har brug for bedre faciliteter til at lagre afgrøderne, men det handler også om at få produktionen hurtigt ud af farmene.

- Det er der, vi kommer ind. Vi hjælper med adgang til markedet og med kredit, og vi leverer teknologi og sælger inputs – gødning og kemi til favorable priser – for at øge udbytterne hos landmænd, forklarer han.

Udlejer maskiner

For at øge produktionen af bønner, »safflower«, solsikker og majs udlejer Quality Food Products maskiner til no-till dyrkning fra fire lokaliteter i regionen.

- Vi har et godt marked for oliefrø og forskellige slags bælgsæd. Vi har mange interesserede købere i andre lande, som vil betale for kvalitetsprodukter. Det fokuserer vi meget på, pointerer Ekko Oosterhuis.

For at skaffe råvarer nok, tilbyder han nu fast pris på flere afgrøder.

- Det hjælper meget på produktionen, når der er sikkerhed for afsætningen, siger han.

I 2015 er der kontrakt på over 22.000 hektar. De to vigtigste varegrupper er udsæd og produkter til konsum. 60 procent af omsætningen er frø – især bønner – og 40 procent er til fødevarer.

Værdifuld olie eksporteres

Den dårlige tanzanianske infrastruktur resulterer i høje transportomkostninger. Han nævner som eksempel, at det koster 210 kroner pr. ton at hente bønner 200 kilometer syd for Arusha. Det betyder, at virksomheden primært er interesseret i udvalgte specialafgrøder.

En vigtig afgrøde er »safflower« – en forgrenet tidselagtig plante med en pælerod og gule, orange eller røde blomster. Safflower dyrkes til vegetabilsk olie. De små frø indeholder meget alfa-linolensyre, der er en flerumættet omega-3 fedtsyre, der er vigtig for menneskets ernæring.

Den værdifulde olie eksporteres til Holland, Tyskland, Schweiz, USA, Japan og Kina.

60 bønnesorter

Quality Food Products aftager 30 til 60 forskellige sorter af bønner, der går til udsæd i blandt andet Schweiz og Italien.

Billig arbejdskraft gør det muligt at bruge håndkraft til sortering af bønnerne. Ud over de 75 fastansatte er der i perioder beskæftiget flere hundrede løsarbejdere.

I Tanzania er der to store bryggerier, som aftager byggen til malt.

Koldt og tørt i høst

- Her i det nordlige Tanzania er klimaet godt til at dyrke kvalitetsafgrøder. Efter regntiden er det koldt og tørt. Det giver god tid til høst og tørring af de fleste afgrøder, understreger Ekko Oosterhuis.

Det gælder dog ikke for majs, der nogen gange kan være modne i juni, mens det er først er tørvejr til høst i august eller september. Det kan føre til tab efter høst.

Desuden klarer majs sig lidt bedre lidt længere væk fra ækvator, hvor daglængden er lidt længere. Det samme gælder for sojabønner.

Godt dækningsbidrag

Ifølge Ekko Oosterhuis er der et godt dækningsbidraget på planteavl. Han nævner 750 kroner som et typisk gennemsnitligt dækningsbidrag pr. hektar for mange farmere ved dryland farming. Beløbet skal vurderes i en tanzaniansk sammenhæng.

- Landmænd kan godt se, at der er penge at tjene på dyrkningen, fastslår han.

Ekko Oosterhuis har selv en farm på 800 hektar, hvor han også laver forsøg. Efter seks år med strip till er han gået over til direkte såning. Desuden virker han som rådgiver i forhold til andre farmere.

 Ifølge den tanzanianske landmand kendes Conservation Agriculture generelt ikke af de fleste småbønder, men tendensen er at begrænse bearbejdningen af jorden.

Ekko Oosterhuis er drivkraft i et projekt, hvor der er centre med demonstrationer, som landmænd kan besøge, og hvor de kan lære og få hjælp.

Dyrene ud og gødningen ind

- Vi demonstrerer bedre management, Conservation Agriculture, sædskifte, brug af gødning og pesticider, fortæller han.

- Og så skal masaiernes køer væk fra markerne, og husdyrgødning skal ind på markerne, mener direktøren.

Det nyeste i demonstrationsarbejdet er introduktion af »sunn hemp« – en tropisk bælgplante – der anvendes både som grøngødning og til kvægfoder. Høstet til modenhed afsættes frøene til USA.

Ekko Oosterhuis er tilfreds med at se, at hans arbejde virker. Han vurderer, at ud af de 22.000 hektar, han aftager afgrøderne fra i 2015-sæsonen, dyrkes de 75 procent efter Conservation Agriculture metoden.

Hjælper med kredit

Quality Food Products finansierede sidste år 18 millioner kroner for landmænd. Nu forsøger virksomheden at bringe banker ind i arbejdet.

- Vi begynder at sende dem videre til banken. Og vi hjælper med service mellem bank og farmer i forhold til at stille garantier, forklarer Ekko Oosterhuis.

 - Der er nok jord til at udvide produktionen mange steder, men mange mangler midler til at gøre produktionen rentabel, tilføjer han.

Quality Food Products er vokset meget hurtigt de sidste to år.

Den årlige omsætning lå i 2014 på knap 50 millioner kroner. Direktøren vil gerne vokse til det dobbelte i løbet af de næste par år.

Læs mere om Pløjefri dyrkning

Begreber som conservation agriculture og regenerativt landbrug vinder frem – også i det politiske landskab og hos organisationer, som ikke har haft historie for samarbejde med landbruget.

Læs mere her

Læs også