Landbrugspakke begejstrer L&F

Tre borgerlige partier er kommet med et helt nyt udspil, der ifølge Landbrug & Fødevarer vil sikre fødevareklyngen bedre vækstvilkår

Venstre, Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti har præsenteret en ny landbrugspakke.

Og hos Landbrug & Fødevarer (L&F) mener man, at pakken viser vejen frem.

- Det er et stærkt udspil, der kan sikre vækst og job i fødevareklyngen i en svær tid, sige administrerende direktør i L&F Karen Hækkerup i en pressemeddelelse.

Udspillet vil sikre fødevareklyngen forbedrede vækstvilkår på hel række afgørende punkter, mener L&F. Det gælder blandt andet ændrede gødningsregler, tilladelse til flere svin per hektar, fjernelse af krav om randzoner og en række andre forslag, der kan styrke erhvervets konkurrenceevne.

- Lige nu står landmænd og fødevarevirksomheder i en akut krise, hvor prisen på svinekød er styrtdykket som følge af Ruslands boykot af fødevarer fra EU. Det er en politisk strid, som landmændene er helt uden skyld i, men hvor de betaler for alle konsekvenserne. Derfor er det nødvendigt, at vi ser på alle muligheder for at gøre de danske landmænd mere konkurrencedygtige. Her viser udspillet fra VKO den helt rette vej, lyder det fra Karen Hækkerup.

Målrettet miljøregulering

Det er især forslaget om udfasning af de såkaldte gødskningsnormer, der ifølge L&F vil gøre det muligt for landmændene at få større udbytte af deres marker og sikre flere job i fødevareklyngen:

- Det betyder, at landmændene hurtigere vil kunne gøde deres marker efter behov – og ikke være tvunget til at udsulte planterne. Dermed tager vi hurtigere hul på den målrettede miljøregulering, som et bredt flertal i Folketinget har forpligtet sig til at gennemføre. Vi havde selvfølgelig gerne set, at man nu helt havde droppet restriktionerne på gødning, da vi jo allerede har opfyldt målene for kvælstofreduktion. Men det vil med garanti have stor effekt, hvis vi allerede fra næste år kan gøde mere på vores udpinte jorde.

L&F tager også yderst positivt imod vækstforslaget om tilladelse til flere svin per hektar jord, ligesom man vurderer, at det vil have stor betydning, at reglerne for ammoniakfølsom natur ændres.

Læs også