Forhandler undrer sig over at VSP vil udfase blodplasma

VSP anbefaler en udfasning af svineblodsplasma til svin i løbet af 2015. Forhandler undrer sig.

I sidste uge lød det fra Videncentret for Svineproduktion (VSP), at man har besluttet sig for at anbefale en udfasning af svineblodplasma for foder til svin i løbet af 2015. Det skete efter, at EFSA rapporten om PED ikke udelukker, at PED i sjældne tilfælde kan spredes via blodplasma. 

En udfasning af blodplasma kommer til at ramme virksomheden Agro Service Skandinavien, og her lyder der forundring over VSP's anbefaling fra ejer Henrik Meldahl.

- Spraytørret plasma af god kvalitet er sikker og PEDv kan ikke overføres med plasma. Det konkluderer blandt andre OIE, japanske MAFF og nu senest EFSA. Resultater af de seneste forsøg viser sågar, at plasma kan medvirke til at holde en god tarmflora i tilfælde af PEDv udbrud. Uafhængige studier viser, hvor dårlig overlevelsen af virus er i et tørt miljø, i foder samt råvarer som plasma, siger Henrik Meldahl til Grovvarenyt.

Han understreger, at PEDv overføres fra besætning til besætning med gødning fra inficerede grise.

- Samtidig overføres PEDv med personer og biler, der har deres færden mellem besætningerne. PEDv i gødning fra grise er inaktiveret efter otte dage ved 20 grader C. Spredningen af PEDv i Nordamerika har vist, at biosikkerhed er af stor betydning, siger Henrik Meldahl.

Ifølge VSP skal svineproducer, der vurderer, at anvendelsen af blodplasma er meget afgørende for tarmsundheden hos besætningens fravænnede grise  fortsætte anvendelse af blodplasma under følgende omstændigheder:

- Svineproducenten skal kunne dokumentere, at EUs krav til blodplasma ved import fra 3. lande er overholdt, inden blodplasmaet tages i brug. Kravet er, at spraytørringen er foregået ved mindst 80°C, og der har været 6 ugers lagring ved maks. 8% luftfugtighed. Anvendelse af blodplasma bliver en del af branchens DANISH ordning i 2015 og vil følgelig blive kontrolleret ved DANISH kontrolbesøg.

 

Læs også