Undergødskning øger kravene til optimal gylleudnyttelse

Vigtigheden af, at gyllen spredes der, hvor den udnyttes bedst, bliver ikke mindre, når afgrøderne undergødes med snart 18 procent

Planteavlskonsulent Bent Ventzel Hansen, Jysk Landbrugsrådgivning, kalder selv sine råd om gylleudbringning for basal viden. Ikke desto mindre er det viden, der er værd at minde om.

For når afgrøderne, ifølge Bent Ventzel Hansen, undergødes med snart 18 procent under økonomisk optimum, er det nødvendigt, at man gør sig umage, når gyllen skal på marken.

- Valget af afgrøder er vigtigt. Især når det fra 2015 vurderes, at der undergødes med 18 procent i forhold til økonomisk optimal, siger Bent Ventzel Hansen.

- Man skal prioritere hvilke afgrøder, der skal have gyllen. Jeg anbefaler først og fremmest at nedfælde gyllen til vårafgrøder. Derefter kan man tiltænke de etablerede afgrøder.

Nedfældning reducerer fordampning

Nedfældning af gylle er optimal til forårssåede afgrøder, og reducerer ifølge Bent Ventzel Hansen kvælstoffordampningen.

- Halvdelen af det totale ammoniaktab sker inden for de første 15 timer, så vi skal helst have gyllen nedfældet, råder han.

Fra 2014 er det også blevet en mulighed at slangeudlægge forsuret gylle på sort jord, med efterfølgende nedmuldning. Denne metode kan være en god løsning for den landmand, der ønsker at udnytte egen gyllevogn med slanger.

Bruger man maskinstation, vurderer Bent Ventzel Hansen dog, at det er billigere og bedre at nedfælde.

- Det er nødvendigt, at vi udnytter kvælstof bedre og bedre, og derfor er det også nødvendigt, at vi er opmærksomme på at udnytte vejrforholdene bedst muligt, når der bringes gylle ud på etablerede afgrøder.

Optimalt gyllevejr

Bent Ventzel Hansen angiver det optimale gyllevejr til at være en vindstille dag med lave temperaturer mindre end 10 til 15 grader. Derudover ønsker han tilpas nedbør efter udbringningen og en jord, der hverken er for våd eller for tør.

- Det er svære forudsætninger, og jeg ved godt, at det kan virke som noget nær umuligt at finde dagen, men den enkelte landmand kan i mange tilfælde godt få det tilpasset, vurderer Bent Ventzel Hansen. Han medgiver, at det for maskinstationer, der kører store mængder gylle på store arealer, ikke er muligt at ramme det optimale gyllevejr hver gang.

Forsuret gylle til vintersæd giver en sikkerhed for udnyttelse af kvælstof, men når det er godt gyllevejr, er der ikke den store gevinst ved anvendelse af metoden.

Fordampningsvejr

- I vintersæd er det svært at få kvælstofeffekt af forsuringen, når vejret er helt efter forskriften. Det er først, når vi taler om fordampningsvejr, at vi ser merudbytter ved brug af forsuret gylle på 2,4 til 3,9 hektokilo, siger han.

Ved udbringning af gylle i græs anbefaler Bent Ventzel Hansen, at man især i foråret anvender forsuret gylle og får noget bredde på gyllevognen, så man reducerer køreskader. 

I løbet af sommeren kan man forsætte med syrebehandlet gylle og anvende de samme kørespor, men man kan også skifte til nedfældning, da nedfældningsskader og køreskader er mindre når jorden er tør.

- Og prioriter så ellers gyllen til de afgrøder, der har den bedste udnyttelse. Nedfæld på sort jord, anvend forsuret gylle i etablerede afgrøder og få foretaget analyser af gylle, så du ved, hvad den indeholder. Så er du godt på vej mod optimal gylleudbringning, lover planteavlskonsulenten.

Læs også