Nyt kortmateriale fra NaturErhvervstyrelsen giver flere muligheder for økologisk biavl. Et positivt skridt i den rigtige retning, mener L&F.
NaturErhvervstyrelsen har fredag fremlagt kortmateriale,
der viser de eksisterende muligheder for at etablere en økologisk
honningproduktion. Det er Aarhus Universitet, der har fundet frem til
yderligere nogle steder, der kan leve op til den danske fortolkning af
EU-reglerne.
I Landbrug & Fødevarer er man glade for det arbejde
Aarhus Universitet har lavet i samarbejde med NaturErhvervstyrelsen, men mener,
at der skal yderligere indsatser til, hvis den danske økologiske
honningproduktion skal løftes.
- Det er rigtig positivt, at der nu er fundet flere
steder, hvor økologiske honningproduktion kan produceres efter den danske
fortolkning af EU-reglerne. Vi vil rigtig gerne kunne producere meget mere af
alt det økologiske honning som danskerne spiser, men indtil videre har de
danske fortolkning er af EU reglerne nærmest gjort produktionen umulig, siger
seniorkonsulent Lars Holdensen fra Landbrug & Fødevarer, Økologi.
I følge de fælles EU-regler for økologisk biavl skal en
økologisk bigård placeres i et område, hvor nektar- og pollenkilderne i en
radius på 3 km i det væsentlige består af økologiske afgrøder, vild bevoksning
eller bevoksning på arealer behandlet efter miljøskånsomme metoder. I Danmark
har man tolket dette således, at der inden for en radius af 3 km ikke må være
konventionelle arealer i omdrift, og kun i meget begrænset omfang findes private
haver. I flere andre EU-lande skal det bare være mere end halvdelen af arealet,
der skal være økologisk eller natur.
- Vi har derfor over længere tid, i samarbejde med
Danmarks Biavlerforening arbejdet på at justere de danske krav, så vi kan øge
produktionen, men stadig holde fast i de økologiske principper og
troværdigheden, siger Lars Holdensen.