BL: Manglende gødning koster syv milliarder kroner

Bliver jorden først udpint, vil det tage mange år at få liv i jorden igen, lyder det fra Vagn Lundsteen fra Bæredygtigt Landbrug

Landets landmænd er godt i gang med årets høst, og høsten tegner et klart billede af, at jorden er udpint.

Det mener man i hvert fald hos Bæredygtigt Landbrug (BL), hvor man vurderer, at manglende gødning til planterne koster landmænd i Danmark syv milliarder kroner under årets høst, når man sammenligner med udbyttet i Slesvig-Holsten.

- Normalt siger man, at ”more is less” under høsten. Når der er meget korn, så er proteinindholdet i kornet lavt, og omvendt; hvis der er et lavt udbytte, så er proteinindholdet højt. I år er tallene lave begge steder. Aldrig tidligere har jeg set så udtalt kvælstofmangel i afgrøderne, siger fagpolitisk rådgiver i BL Vagn Lundsteen i en pressemeddelelse.

Ifølge Vagn Lundsteen er proteinindholdet i kornet katastrofalt lavt i år. Han peger på, at danskerne må til at se frem til, at stadig mere brødmel, maltbyg og dyrefoder skal hentes uden for landets grænser:

- Det virker som om, udpiningen af jorden accelererer kraftigt nu. Hvis ikke snart vi begynder at behandle jorden ansvarligt – altså gøder efter ligevægtsprincippet – så vil vi efterlade jorden i samme usle tilstand, som de tidligere kommunistiske lande gjorde efter flere årtier med planøkonomi.

- Det vil tage mange år at få liv i jorden igen, når først jorden er blevet udpint, som vi oplever det nu. Mikroorganismer og regnorme forsvinder, og det kræver en stor indsats at få dem tilbage i mulden.

Læs også