Management og sparring har givet gode resultater

Mælkeproducent med 130 årskøer ved Hedensted er ikke i tvivl om, at pasning af køerne og god rådgivning giver produktionsstabilitet

Vi har sammen med produktkonsulent John Snede Vilomix sat gårdejer Bent Pedersen stævne i stalden, hvor de 130 køer går i et åbent og dyrevenligt staldmiljø i løsdriftsstald.

»Kridtbjerg» har leveret mælk til Barrit Andelsmejeri gennem mange år, hvor Bent sidder i bestyrelsen.

Man fornemmer hurtigt det gode miljø i stalden, hvor de røde køer trives og en rolig atmosfære måske er et af nøgleordene for trivsel og højt sundhedsniveau.

- Vi er utrolig glade for vores RDM besætning, siger gårdejeren.

- Ingen tvivl om, at den røde race er kendetegnet ved meget omgængelige og rolige køer, hvilket afspejler sig i, at vi kan komme til alle køerne uden fiksering her i løsdriftsstalden. Det gør at eventuelle undersøgelser nemt foretages, uden at skabe uro for de andre køer, fremhæver han.

- Ligeledes er vores erfaring med den røde race, at køerne er meget stærke og robuste og har let ved kælvninger, hvorfor vi yderst sjældent skal hjælpe til i forbindelse med kælvninger, fastslår han.

Stærke og robuste køer

- Vores mål er stærke og robuste køer! Derfor satser vi på højt immunforsvar for derigennem at opnå et højt sundhedsniveau generelt i besætningen, siger produktkonsulent John Snede fra Vilomix.

- Vores udbytte har gennem årene været en meget stabil mælkeydelse på et højt niveau og praktisk talt ingen syge køer overhovedet, supplerer gårdejer Bent Pedersen.

- Med de nye regler for »egenbehandling« af køer, er det dog et paradoks, at hvis man eksempelvis ikke behandler køerne med antibiotika over længere tid, straffes man ved at man ikke har rutine nok og derfor fratages retten til netop »egenbehandling«.

- Det er ikke rimeligt at man straffes for at have en sund besætning, hvorfor jeg gerne så at man kiggede lidt på disse regler, siger mælkeproducenten.

Lavt celletal

Besætningen er som nævnt kendetegnet ved et meget højt sundhedsniveau, hvorfor man over de sidste seks måneder ikke har haft celletal over 130.000 (grænsen for fradrag for celletal er 200.000 og landsgennemsnitligt celletal er på 211.700 celler/ml. (opgjort i 2011)).

Gårdejer Bent Pedersen har samarbejdet med Vilomix produktkonsulent John Snede gennem de sidste tre år og der er ingen tvivl om, at det gode samarbejde fortsætter ifølge gårdejeren.

- Vi forstår hinanden og har en god kemi, hvilket er vigtigt for mig, når jeg søger sparring, siger Bent Pedersen.

- Jeg har kendt John gennem mange år og har tillid til, at han kan se de udfordringer vi står overfor i et helhedsperspektiv og ikke kun ud fra kommercielle betragtninger. For os handler det ikke om de billigste vitaminer og mineraler, men den sammensætning, der giver den bedste totaløkonomi og dermed dækningsbidrag i vores besætning, fastslår mælkeproducenten.

Se ikke kun på pris

- Selvfølgelig skal vore produkter være konkurrencedygtige også med hensyn til pris, men det er vigtigt at man har helheden for øje, når man vælge leverandør. Det kan jo ikke nytte at man blot køber det billigste på markedet og så lukker øjnene for vigtigheden af et optimalt samspil mellem dyrlæge, kvægrådgiver og os som leverandør af mineraler og vitaminer, siger John Snede.

- Min erfaring er, at der ligger utrolig mange penge i optimal management og ikke mindst sparring fra rådgiverside, hvorfor mælkeproducenterne bør kigge på helheden, når der skal vælges leverandør, konkluderer John Snede.

Læs også