Tilsyn: Sparekasse bør reducere sin risiko i landbrug

Finanstilsynet har været på inspektion i en jysk sparekasse, som har en eksponering mod landbrug på omkring 40 procent af de samlede udlån

I december sidste år var Finanstilsynet på inspektion i Vorbasse-Hejnsvig Sparekasse. Inspektionen var en opfølgning på, at sparekassen i 2013 kom under solvenskravet og blev påbudt at udarbejde en genopretningsplan.

Nu har Finanstilsynet offentliggjort en redegørelse – og heraf fremgår det, at sparekassen har en meget høj eksponering mod landbrug på cirka 40 procent af de samlede udlån. Størstedelen af landbrugsudlånet er ydet til mælkeproducenter.

- Sparekassen modtog en risikooplysning om, at den bør reducere sin samlede risiko i landbrug samt sikre en mere hensigtsmæssig spredning på produktionsgrene, lyder det fra Finanstilsynet i redegørelsen.

Finanstilsynet gennemgik i sin undersøgelse blandt andet de 49 største engagementer og foretog en række stikprøver på sparekassen øvrige engagementer. Engagementsgennemgangen omfattede cirka 60 procent af sparekassens samlede udlån og garantier.

- Blandt de 49 store engagementer er der en overvægt af engagementer med svag bonitet, og bonitetsfordelingen er dårligere end i sammenlignelige institutter. Således udgør engagementer med objektiv indikation for værdiforringelse (OIV) 65 procent af de store engagementers samlede volumen, konstateres det i redegørelsen.

Påbud til sparekassen

Finanstilsynet påbød sparekassen at forøge nedskrivningerne med 11,5 millioner kroner.

Sparekassen fik ligeledes påbud om at etablere et egentligt kreditkontor. Derudover modtog sparekassen påbud om at foretage præciseringer i kreditpolitikken og i enkelte forretningsgange – samt tilpasse sin beføjelsesstruktur på kreditområdet.

- Det er Finanstilsynets generelle indtryk, at sparekassen udviser en større tålmodighed med sine svage kunder, end tilfældet er det i andre institutter. Sparekassen modtog påbud om at forbedre sine handlingsplaner på svage kunder – samt sikre, at en eventuel nedskrivningsberegning har en bedre sammenhæng med handlingsplanen, skriver Finanstilsynet i sin redegørelse.

Ifølge Finanstilsynet havde sparekassen ultimo november 2013 opgjort sit solvensbehov til 14,8 procent, mens den faktiske solvens var opgjort til 17 procent.

På baggrund af undersøgelsen fandt Finanstilsynet anledning til at forøge solvensbehovet til 15,1 procent efter nedskrivninger på 11,5 millioner kroner.

Dette medfører ifølge tilsynet, at den faktiske solvens ultimo november 2013 korrigeres til 15,9 procent. Den faktiske solvens overstiger således solvensbehovet.

Læs også