Økologer kræver handling

Hos Økologisk Landsforening ser man med alvor på frafaldet af økologiske mælkeproducenter

Forleden meldte Thise Mejeri ud, at ti af øko-mejeriets andelshavere vil stoppe deres leverancer med virkning fra 1. januar 2015.

I Økologisk Landsforening vækker udviklingen bekymring. I foreningen vurderer man således, at det giver et mindre økologisk areal – og at det vil have store konsekvenser for landmænd, mejerier, naturen og dyrene.

Foreningen kræver handling fra både politikere og dagligvarebutikkerne, så løsninger kan føres ud i livet:

- Politikerne kan fjerne flere hindringer til økologernes adgang til jord, så vores køer kan komme på græs. Det gælder blandt andet den ulige konkurrence om jord i Sønderjylland, hvor den statsstøttede, tyske biogasproduktion betyder, at landmænd, der dyrker majs til ikke-bæredygtig biogas, kan betale meget mere for jord end landmænd, der producerer fødevarer – herunder økologer, lyder det fra formand for Mælkeudvalget i Økologisk Landsforening Ole Sørensen.

Han peger også på, en fordeling af landbrugsstøtten, som tilgodeser landmandens indsats for natur, klima og vandbeskyttelse, vil gøre miljøvenligt landbrug mere konkurrencedygtige på fødevarepriser og i kampen om jord. 

- Politikere skal også undgå at gøre problemet værre. Den kommende model for miljøregulering, som vil give konventionelle producenter mulighed for at gødske meget mere på store arealer i Danmark, må ikke yderligere forringe økologernes konkurrencedygtighed i forhold til ejerskab og forpagtning af jord.

Supermarkeder spiller en rolle

Ifølge Ole Sørensen er der også behov for handling fra dagligvarehandlen: 

- Supermarkederne bør vise nytænkning og holde op med at bruge mælken ensidigt som slagvare. Når konventionel mælk sælges under den reelle pris, skævvrider det konkurrencen, og så kan økologi heller ikke sælges til den reelle pris. Det rammer de økologiske mælkeproducenter hårdt.

Læs også