Kartoffelrester skal være med til at stoppe diarré

Et projekt ledet af DTU Veterinærinstituttet har fået en millionbevilling fra Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram

Et nyt forskningsprojekt ledet af DTU Veterinærinstituttet skal forsøge at udnytte et restprodukt fra kartofler samt gavnlige bakterier til at forebygge diarré hos smågrise.

Projektet har fået bevilget godt 2,2 millioner kroner fra Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram, og ifølge DTU Veterinærinstituttet arbejder man på at finde en mere bæredygtig måde at komme diarré til livs på end brug af antibiotika.

Målet er at udvikle et nyt fodertilskud mod fravænningsdiarré. Fodertilskuddet skal bestå af kartoffelpulp tilsat bestemte bakterier.

- Grisen kan ikke optage fibrene fra kartoffelpulpen. Men de gavnlige bakterier, der findes naturligt i tarmen, får en vækstfordel, fordi de trives med fibrene og med det miljø, som foderets bakterier skaber. Omvendt får E.coli det skidt i miljøet, lyder det fra professor Mette Boye fra DTU Veterinærinstituttet, der fortsætter:

- Målet er altså at finde de rette bakterier, der kan nedbryde kartoffelpulpen til gavnlige præbiotiske fibre, som gavner de gode mikroorganismer i tarmen og samtidig hæmmer de skadelige.

Læs også