Sidste år steg forbruget af antibiotika til svin med seks procent – regnet i doser, konstaterer DTU Fødevareinstituttet
Antibiotikaforbruget til dyr svinger fra år til år.
Og fra 2011 til 2012 steg det samlede forbrug af
antibiotika til dyr med fire procent. Det oplyser DTU Fødevareinstituttet.
Herfra lyder det, at ændringer i forbruget især er
forbundet med svineproduktionen, som står for 76 procent af
antibiotikaforbruget til dyr i 2012.
- I 2012 steg forbruget til svin med seks procent – regnet
i doser – og når der tages højde for, at svineproduktionen faldt, var
stigningen reelt på ti procent målt i standarddoser pr. standarddyr, lyder det
fra DTU.
Man understreger dog samtidig, at stigningen skal ses i
lyset af et markant fald i 2011, efter at myndighederne i 2010 indførte ”gult
kort” til svinebesætninger med det højeste forbrug.
Desuden påpeger man hos DTU, at forbruget af kritisk
vigtige antibiotika til svin er lavt.
- Det er glædeligt, at forbruget af kritisk vigtige
antibiotika til dansk husdyrproduktion fortsat er lavt, og forekomsten af
resistens over for disse ligger også lavt set i et europæisk perspektiv, siger
seniorforsker Vibeke Frøkjær Jensen fra DTU Fødevareinstituttet i en
pressemeddelelse.
- Det er imidlertid betænkeligt, at antibiotikaforbruget
til svin igen stiger, da det har betydning blandt andet for udvikling og
spredning af multiresistens, tilføjer hun.