Burhøns har det bedre end sit rygte

Ifølge ekspertudtalelser i Bitz & Frisk halter det med et dyrevelfærdsmæssigt belæg for at trække buræg ud af sortimentet i butikker

For få uger siden trak dagligvarekæden Kvickly under mottoet »Nul putte« alle burhønseæg fra sine kølediske.

Men har burhøns det egentlig værre end andre høns? Det satte Mette Frisk og Christian Bitz sig for at undersøge i DR's madmagasin Bitz & Frisk, som blev bragt på DR1 tirsdag aften.

Mette Frisk satte videokameraer op i fire forskellige produktionssystemer. Der blev filmet i 24 timer, og efterfølgende blev resultatet kommenteret af adfærdsforsker Anja Brinck Riber og professor i dyreetik, Peter Sandøe, der også er tidligere formand for Dyreetisk Råd.

Frygt for udeliv

Anja Brinck Riber forklarede blandt andet, at fælles for de høns, der har mulighed for at gå ud - frilandshøns og økologiske høns - er, at de ofte ikke går ud. Årsagen er at de er byttedyr, som tager sig i agt for rovdyr.

- Man køber altså æg, hvor hønsene kan gå ud, men man kender ikke kvaliteten af det udeareal, hønsene har, når man køber frilandsæg, konkluderer Peter Sandøe.

Anja Brinck Riber og Peter Sandøe forklarede videre, at ingen af de systemer, man har i dag, er ideelle.

De påpegede dog, at der er sket væsentlige forbedringer for burhønsene, efter EU indførte berigede bure pr. 1. januar 2012. Og så advarede de om, at omkring halvdelen af skabehønerne holdes i systemer med meget høje ammoniakniveauer. Der er desuden sundhedsmæssige problemer, fordi hønsene færdes i deres egen gødning, og der er mere fjerpilning og kannibalisme end i andre systemer.

Næbtrimmede høner

Næbtrimning forebygger fjerpilning og kannibalisme, og det bruges i systemer med skrabehøns, mens indgrebet ikke er tilladt på burhøns og på økologiske høns.

- Skrabehøns har det altså værre end burhøns, konkluderede Anja Brinck Riber og Peter Sandøe.

Kvicklys direktør Jesper Faurholt blev konfronteret med den konklusion, men sagde, at han var stolt over Kvicklys beslutning, og det gav gode kundereaktioner.

Læs også