Administrerende direktør i Landbrug & Fødevarer Søren Gade mener, at løsningen kan være mere gødning på robuste jorde
Kvaliteten af dansk brødhvede er så dårlig, at det er
svært at sælge den til brødindustrien – og den skal helst blandes med
udenlandsk mel, hvis den skal nå ud på de danske butikshylder. Det skriver
Landbrug & Fødevarers (L&F) webmagasin Foodculture.dk.
Heri fremgår det, at der sidste år blev høstet for 7,2
milliarder kroner hvede i Danmark – men kun syv procent af høsten var
brødhvede. Resten gik til bioraffinaderier samt til at fodre dyr.
- I industriproduktionen får melet en hårdere
behandling, hvilket kræver et højt protein og glutenniveau. Det har den danske
brødhvede ikke, og derfor er det forholdsvis lidt dansk mel, som vi sælger til
brødindustrien, siger direktør hos Valsemøllen Niels Brinch-Nielsen til
Foodculture.dk.
L&F efterlyser mere gødskning
Hos L&F mener administrerende direktør
Søren Gade, at den eksisterende lovgivning bør laves om.
- Jeg tror ikke, mange danskere
er klar over, at det mel de køber i supermarkedet, og de brød de køber hos
bageren, ikke indeholder særlig meget dansk mel. I dag må de danske landmænd
kun gødske med 85 kg, når der er brug for 100 kg. Og det er hovedårsagen til,
at så lidt hvedemel har dansk oprindelse, siger Søren Gade til Foodculture.dk.
Han understreger dog samtidig, at det ikke skal være lovligt at
gøde ekstra på alle jorde:
- Vi er meget opmærksomme på, at der er nogle områder, hvor det ikke er
hensigtsmæssigt at gøde særlig meget. Men til gengæld er der også områder, som
er meget robuste, og de kan sagtens klare mere gødning, så kvaliteten af
afgrøderne kan blive bedre.