Dansk hvedemel er for dårligt til brød

Administrerende direktør i Landbrug & Fødevarer Søren Gade mener, at løsningen kan være mere gødning på robuste jorde

Kvaliteten af dansk brødhvede er så dårlig, at det er svært at sælge den til brødindustrien – og den skal helst blandes med udenlandsk mel, hvis den skal nå ud på de danske butikshylder. Det skriver Landbrug & Fødevarers (L&F) webmagasin Foodculture.dk.

Heri fremgår det, at der sidste år blev høstet for 7,2 milliarder kroner hvede i Danmark – men kun syv procent af høsten var brødhvede. Resten gik til bioraffinaderier samt til at fodre dyr.

- I industriproduktionen får melet en hårdere behandling, hvilket kræver et højt protein og glutenniveau. Det har den danske brødhvede ikke, og derfor er det forholdsvis lidt dansk mel, som vi sælger til brødindustrien, siger direktør hos Valsemøllen Niels Brinch-Nielsen til Foodculture.dk.

L&F efterlyser mere gødskning

Hos L&F mener administrerende direktør Søren Gade, at den eksisterende lovgivning bør laves om.

- Jeg tror ikke, mange danskere er klar over, at det mel de køber i supermarkedet, og de brød de køber hos bageren, ikke indeholder særlig meget dansk mel. I dag må de danske landmænd kun gødske med 85 kg, når der er brug for 100 kg. Og det er hovedårsagen til, at så lidt hvedemel har dansk oprindelse, siger Søren Gade til Foodculture.dk.

Han understreger dog samtidig, at det ikke skal være lovligt at gøde ekstra på alle jorde:

- Vi er meget opmærksomme på, at der er nogle områder, hvor det ikke er hensigtsmæssigt at gøde særlig meget. Men til gengæld er der også områder, som er meget robuste, og de kan sagtens klare mere gødning, så kvaliteten af afgrøderne kan blive bedre. 

Læs også