Gmo-undersøgelse vækker debat

Australske forskere hævder at have fundet beviser for sundhedsskadelige effekter af gmo-foder til svin.

Der er flere alvorlige maveinfektioner hos svin fodret med gmo-foder end svin fodret med non-gmo-foder.

Sådan lyder australske forskeres konklusion efter at have sammenlignet to grupper slagtesvin, som fra fravænning og til slagtning blev fodret på et soja-majs-baseret foder.

Forskellen mellem de to grupper var, at den ene gruppe blev fodret udelukkende med gmo-soja og -majs, mens grisene i den anden gruppe blev fodret udelukkende med non-gmo-soja og -majs.

I alt undersøgte forskerne 43 fysiologiske parametre - foruden de gængse produktionstal - hvor de fandt to forskelle blandt de fysiologiske parametre i non-gmo-gruppens favør.

Umiddelbart efter sin udgivelse gav undersøgelsen anledning til kritik fra såvel international samt fra dansk side.

Beviser intet

»En værdiløs undersøgelse«, lyder det blandt andet fra professor i svinesygdomme ved Københavns Universitet, Jens Peter Nielsen, med en begrundelse om, at undersøgelsen kun indeholder meget få observationer.

- Undersøgelsen ser på, om mavesækken er mere eller mindre rød, hvilket under ingen omstændigheder er alvorligt, siger professoren blandt andet til ingeniøren.dk.

Internationalt møder undersøgelsen også kritik af, at den skulle være delvist finansieret af Verity Farms, der ejes af en af forfatterne bag undersøgelsen, og som netop sælger non-gmo-afgrøder.

Videncenter for Svineproduktion har også gennemført et studie af mavesundhed hos svin fodret med gmo- og non-gmo-soja, men uden at finde nogen forskel.

Læs mere i Svinefokus i Effektivt Landbrug fredag.

Her kan du se, hvordan du tegner abonnement.

Læs også