Australske forskere hævder at have fundet beviser for sundhedsskadelige effekter af gmo-foder til svin.
Der er flere alvorlige maveinfektioner hos svin fodret med
gmo-foder end svin fodret med non-gmo-foder.
Sådan lyder australske forskeres konklusion efter at have
sammenlignet to grupper slagtesvin, som fra fravænning og til slagtning blev
fodret på et soja-majs-baseret foder.
Forskellen mellem de to grupper var, at den ene gruppe
blev fodret udelukkende med gmo-soja og -majs, mens grisene i den anden gruppe
blev fodret udelukkende med non-gmo-soja og -majs.
I alt undersøgte forskerne 43 fysiologiske parametre -
foruden de gængse produktionstal - hvor de fandt to forskelle blandt de
fysiologiske parametre i non-gmo-gruppens favør.
Umiddelbart efter sin udgivelse gav undersøgelsen
anledning til kritik fra såvel international samt fra dansk side.
Beviser intet
»En værdiløs undersøgelse«, lyder det blandt andet fra
professor i svinesygdomme ved Københavns Universitet, Jens Peter Nielsen, med
en begrundelse om, at undersøgelsen kun indeholder meget få observationer.
- Undersøgelsen ser på, om mavesækken er mere eller mindre
rød, hvilket under ingen omstændigheder er alvorligt, siger professoren blandt
andet til ingeniøren.dk.
Internationalt møder undersøgelsen også kritik af, at den
skulle være delvist finansieret af Verity Farms, der ejes af en af forfatterne
bag undersøgelsen, og som netop sælger non-gmo-afgrøder.
Videncenter for Svineproduktion har også gennemført et
studie af mavesundhed hos svin fodret med gmo- og non-gmo-soja, men uden at
finde nogen forskel.
Læs mere i Svinefokus i Effektivt Landbrug fredag.
Her kan du se, hvordan du tegner abonnement.