L&F: Fødevareerhverv finansierer klimaplan

Miljøministerens netop offentliggjorte plan for klimasikring vil komme til at koste fødevarevirksomhederne dyrt, vurderer L&F

Miljøminister Ida Auken (SF) har torsdag offentliggjort sin plan for, hvordan Danmark skal klimatilpasses, så man undgår oversvømmede kældre.

Lovforslaget indebærer blandt andet, at spildevandstaksten skal finansiere nye tiltag. Det er en del af regeringens og KL’s aftale om at investere 2,5 milliarder kroner i klimatilpasning næste år.

Hos Landbrug & Fødevarer kalder man missionen god, men ifølge direktør Flemming Nør-Pedersen er finansieringen helt skæv:

- Det er altså ikke hverken Danish Crowns eller Arlas skyld, at det danske kloaknet ikke er gearet til at håndtere klimaforandringerne. Derfor er det helt skævt, at fødevarevirksomhederne skal betale så stor en del af klimatilpasningen, siger direktøren i en pressemeddelelse.

Ifølge Flemming Nør-Pedersen er de danske regler for spildevandsbetaling konstrueret på en måde, der gør, at store spildevandsudledere betaler overpris for deres spildevand, mens almindelige forbrugere afleder deres spildevand for billigt.  Han mener, at den ulige fordeling i særdeleshed rammer fødevarevirksomheder.

- Enten skal finansieringen af spildevands- og regnvandsbehandlingen skilles ad, eller også skal spildevandstaksten laves helt om, så danske virksomheder ikke længere betaler overpris for at komme af med deres spildevand. Allerhelst skal regeringen gøre begge dele, lyder det fra Flemming Nør-Pedersen.

Også gode tiltag

Landbrug & Fødevarer mener imidlertid, at der – bortset fra finansieringen – er flere gode elementer i miljøministerens klimatilpasningsplan.

- De øgede regnvandsmængder er kommet for at blive. Derfor synes jeg, det er godt, at regeringen tager fat i denne meget væsentlige udfordring. Fødevareerhvervet er nok et af de erhverv, der mærker klimaforandringer allermest markant. Derfor ser jeg frem til, at miljøministeren også kommer med konkrete forslag til, hvordan vi sikrer en mere effektiv afvanding af landbrugsarealerne i fremtiden, siger administrerende direktør i Landbrug & Fødevarer Søren Gade.

Læs også