Hønniker i deres rette element
Jørgen Lodberg, Vinding Landæg ved Holstebro, producerer årligt cirka 200.000 hønniker, 12.000 slagtekyllinger og har 9.000 æglæggere
Det er en stille efterårsmorgen med høj sol på Vinding Landæg i Holstebro. Alt ånder fred og idyl.
Lige indtil portene åbnes for 9.000 brune Lohmann.
Under kaglen og skræppen med hovederne vippende kækt fra side til side myldrer de ud på et syv hektar stort kuperet terræn med skov.
De er økologiske, så derfor skal de have adgang til udendørsarealer fra morgen til aften. Mindst seks kvadratmeter pr. høne skal der være for at opfylde kravene til den økologiske produktion.
Desuden får de økologisk foder, de har dagslys i stalden, og de har adgang til grovfoder, som er en helsædsensilage med korn, ærter og lupin.
Æggene sælges til Dueholm – og der sælges lidt i stalddøren i egen gårdbutik. Bedriftens årlige produktion af 12.000 slagtekyllinger sælges til Rose Poultry.
Leverer cirka 35 procent af hønnikerne på det økologiske marked
Men hverken æglæggerne eller slagtekyllingerne er den primære produktion på Vinding Landæg. Det er hønnike-opdrættet blevet.
Hvert år laves der 200.000 hønniker fra de er daggamle og til de er 18 uger. Derefter kommer de ud til andre økologiske producenter i hele landet og skal lægge æg.
Der er ikke mere end seks økologiske hønnike-producenter i Danmark, og Vinding Landæg står for cirka 35 procent af de økologiske hønniker i Danmark.
Sidste år blev der bygget fem nye hønnikehuse.
- Det startede egentlig med, at vi lavede 9.000 hønniker til os selv, men flere og flere spurgte, om vi ikke også kunne levere til dem, fortæller Jørgen Lodberg.
De nye rammer består af et udendørsareal, en overdækket veranda og et opholdsrum med etage-inventar, hvor hønsene kan sidde på pinde. Nyt og moderne, men gammeldags som et hønsehold var førhen på enhver bondegård med hønsegård og hønsehus med pinde.