Vidt forskellige situationer hos svineproducenter

Mange slagtesvineproducenter med eget korn har det godt. Imens er situationen hos smågriseproducenter nogle steder anstrengt

Driftsøkonom Finn Skotte fra Gefion peger på, at det ikke er nævneværdigt dårligere at være svineproducent lige nu, end det gennemsnitligt set har været over en årrække. Det er bare på et andet niveau.

- Ikke desto mindre er situationen ude hos svineproducenterne vidt forskellig fra bedrift til bedrift, påpeger Finn Skotte.

- Kaster vi blikket på en typisk slagtesvineproducent, der leverer eksempelvis 10.000 slagtesvin om året og for eksempel driver 275 hektar med korn og raps, så har han det faktisk rigtig godt, siger han og forklarer:

- Noteringen er lige nu historisk høj, og på grund af de høje priser på korn og soja er den beregnede smågrisenotering faldende. Kornet har han jo til produktionspris, og den høje sojapris opvejes mere eller mindre af, at prisen på den solgte raps et godt stykke hen ad vejen er fulgt med sojaprisen opad.

Men Finn Skotte understreger, at der også er svineproducenter, som har det rigtigt skidt lige nu:

- Tag for eksempel en ren smågriseproducent, der for at kunne koncentrere sig 100 procent om sit sohold har forpagtet sin jord ud. Sådan en smågriseproducent skal, samtidig med, at han oplever en faldende beregnet smågrisenotering, betale høje priser for det korn og proteinfoder, han skal bruge, siger Finn Skotte og tilføjer:

- Denne soholder har måske oven i købet problemer med at komme af med sine grise og må afsætte disse som puljegrise til 50 kroner under den beregnede smågrisenotering.

Driftsøkonomen fra Gefion lægger ikke skjul på, at nogle svineproducenter er ude i alvorlige økonomiske problemer.

Inden for de seneste 18-24 måneder har der været tvangsauktion over 12 svinegårde øst for Storebælt.

Læs også