De første 16,5 hektar vinterhvede af sorten Mariboss blev i går høstet i Barmer ved Nibe med udsigt over Limfjorden.
Mellem 18 til 20 procent vand viste displayet i mejetærskeren ved siden af piloten Søren Skriver, som i går startede på årets hvedehøst hos sin onkel, Henning Skriver, på Grønbækgaard i Barmer ved Nibe.
- Vandprocenten er i den høje ende, så under alle omstændigheder skal kornet tørres, sagde Søren Skriver.
Kornet bliver tørret ned til et vandindhold på 15 procent i ejendommens amerikanersilo, som kan rumme 1000 ton korn, hvorefter det sælges.
Høsten overstiger sidste år
Høstfolkene Henning og Søren Skriver er ikke i tvivl om, at hvedehøsten bliver bedre end sidste år.
- Der er nogle utroligt store kerner i forhold til, hvad vi så sidste år, og samtidig vil udbyttet helt klart overgå sidste års niveau, konstaterer Søren Skriver.
Grønbækgaard drives med ren planteavl plus 15 ammekøer, som for tiden afgræsser arealer langs Limfjorden.
Rapsen i hus
Henning og Søren Skriver fik i weekenden høstet deres 19 hektar raps. Da de blev færdige med de 16,5 hektar hvede i går aftes manglede de 63,5 hektar vinterhvede mere og 35 hektar vårhvede, inden mejetærskeren igen kan sættes ind i maskinhallen på Grønbækgaard efter endt sæson.
Mejetærskeren, de kører med, er en New Holland TX68 med et skærebord på 24 fod.
Henning Skriver valgte i 2008 at købe mejetærskeren, efter han året før så vigtigheden af en stor kapacitet i en sommer med ustadigt vejr.
- Mejetærskeren har en rigelig stor kapacitet, så vi kan nå at blive færdige igen, fortæller Søren Skriver.
Halmen går til kyllinger
I dag skal halmen presses, og i morgen skal marken have nedfældet gylle og pløjes, så den er klar til at blive tilsået med raps i weekenden.
En del af halmen bruges til de 15 ammekøer, som hører til ejendommen, mens resten sælges til Danmarks største kyllingeproducent, Rokkedahl Landbrug.
Her bliver halmen brugt til at opvarme de over 30 kyllingehuse, som hører til stedet.
Grønbækgaard aftager en del kyllingemøg fra stedet.