Slap af i høst og undgå ulykker

Tidligere undersøgelser viser, at stressede landmænd har seks gange så mange ulykker som ikke-stressede landmænd, lyder det fra Topdanmark.

Lange arbejdsdage på marken og tidspres giver landmændene stress og nedsat koncentrationsevne. Det kan udløse ulykker, der koster meget mere end penge.

Agronom Svend-Anker Worm fra forsikringsselskabet Topdanmark kender til masser af eksempler på landmænd, der har mistet fingre eller på anden måde er kommet alvorligt til skade, fordi de i en stresset situation har været for tæt på landbrugsmaskinernes kæder og knive uden at tænke sig om.

- Det kan hurtigt gå galt i høsttravlheden. Et øjebliks uopmærksomhed kan let komme til at give en skade, man skal leve med resten af livet. Vi kan sagtens give en erstatning til en landmand, men vi kan jo ikke give ham førligheden tilbage, siger Svend-Anker Worm.

 

Hold pauser - gå en runde om maskinen

Tidligere undersøgelser har vist, at stressede landmænd har seks gange så mange ulykker som ikke-stressede landmænd, erfarer Topdanmark.

- Denne viden bør få landmændene til at tælle til ti og tage det roligt i risikofyldte arbejdssituationer. Landbruget er i forvejen et af landets farligste erhverv, og selv om der bliver gjort en stor indsats for at mindske antallet af arbejdsulykker, ser vi især under høsten mange alvorlige tilfælde, hvor ulykken sagtens kunne have været undgået. Brug altid hovedet, før du bruger hænderne, lyder rådet fra Svend-Anker Worm.

Han opfordrer landmanden til at stoppe maskinen og gå en runde om den en gang i timen.

- Derved får man holdt en nødvendig pause, man får rørt kroppen, og når man går sin runde, får man i mange tilfælde øje på ting, som senere ville have givet irriterende og stressende driftsstop, siger Svend-Anker Worm.

 

Landmænd er som cykelrytterne

Ifølge Svend-Anker Worm er det også vigtigt ikke at glemme væske og mad.

- Man skal have godt med væske i løbet af dagen og så huske madpakken og en snack med i traktoren, mejetærskeren eller hvor man nu sidder. Vi har oplevet en sag, hvor en landmand var så dehydreret, at han fik blackout under kørslen. Tænk på cykelrytterne, som kører Tour de France. Når de har en lang dag i sadlen, får de også masser af vand og noget at spise undervejs. Ellers går de »sukkerkolde« og kan dårligt slæbe sig op ad bjergene. Det er ikke anderledes for en landmand, der knokler hele dagen, konkluderer Svend-Anker Worm.

 

Læs også