Ikke penge til pelsdyravlen

Mange pelsdyravlere støder trods de gode produktionspriser på vrangvilje i finansverdenen. Det oplevede østfynsk minkavler, der fik nej fra kreditinstituttet men ja fra den lokale andelskasse til ny stor minkhal.

Det går rigtigt godt for pelsdyravlen i Danmark for tiden. I gennemsnit fik minkavlerne sidste år 411 kroner for hvert skind, og ved årets første pelsauktion hos Kopenhagen Fur i februar lå prisen meget tæt ved 500 kroner – eller langt det højeste niveau nogensinde.

Derfor er det naturligt, at mange i branchen nu vil effektivisere og udvide produktionen. Men både miljømyndighederne og finansverdenen sætter »lus i skindpelsen«.

Det oplever flere pelsdyravlere, blandt andet far og søn, Jørgen og Jens Jensen, der sammen driver Åskovgård Mink I/S ved Refsvindinge på Østfyn, og som med en nyopført hal nu kommer op på en årsproduktion på 20.000 skind.

Fire år før godkendelse
I over fire år måtte de vente på at få miljøgodkendt opførelsen af minkhallen, der får plads til i alt 7.900 mink.

Og trods de gode tider for branchen var det »kun« deres trofaste lokale pengeinstitut, Frørup Andelskasse, som var beredvillige med finansiering. Realkreditinstituttet sagde nej.

- Det er de store problemer for pelsdyravlen. Faktisk oplever vi, at kreditverdenen generelt siger nej til minkavlerne eller kun vil yde lån til de dyrere stålhaller, med den underlige begrundelse, at de kan anvendes til andre formål. Selv om ingen selvfølgelig søger lån til en minkhal med den baggrund, påpegede Per Thyrrestrup fra Års, der har leveret den store træhal med minkbure til Refsvindinge, og i den egenskab derfor i går var blandt gæsterne ved åbent hus arrangementet på den østfynske minkfarm.

Som indehaver af byggefirmaet, der har specialiseret sig i opførelse af minkhaller, oplever han, at rigtig mange vil udvide eller i det hele taget starte som pelsdyravler.

Blandt dem er Anja Roland og Jan Madsen fra Nordsjælland, der i går havde taget turen til Østfyn for at se den nyopførte minkhal fra Thyrrestrup Mink. Deres drøm er en farm med 2.000 tæver, men først skal finansieringen på plads.

Læs også