Kornhøst i sibirisk kulde

Med kornpriser på 250 kroner pr. hkg hentede Arne Jørgensen i går en fornuftig hyre ved at mejetærske små tre hektar økologisk vårtriticale i frostvejr. SE VIDEO AF HØSTEN

- I min fars generation kan de en del røverhistorier. Men mon ikke den her slår de fleste.

Landmand Arne Jørgensen, »Verningelund«, var i højt humør i går ved middagstid, da han i bidende frost kørte korn fra en mark ved Verninge mellem Odense og Assens. Her buldrede en 30 år gammel 13 fods International 1420 Axial Flow henover den frosne lavbundsjord med økologisk vårtriticale, hvor det i sensommeren var umulig at udføre høstarbejde.

SE VIDEO AF HØSTEN

- I morgens sagde jeg til min gode kollega, Keld Korsgaard Larsen, som jeg forpagter jorden af, »i dag så gør vi det sgu«. Og det gjorde vi så.

- Den skulle godt nok overtales, mejetærskeren. Men efter en fem-seks forsøg, gik den i gang. Og så fik den lige en halv time til at stå og varme sig i, fortalte Arne Jørgensen, mens sibiriske vinde fra nordøst bed i kinderne.

Fin timeløn
De små tre hektar triticale, der blev mejetærsket i går, blev sået 25. april, men måtte opgives i høst. Marken er i første omlægningsår og måtte derfor først høstes tidligst i september. Men på daværende tidspunkt var det for vådt til at tage hele marken.

- Og med kornpriser på økologisk foderkorn på 250 kroner pr. hkg kan jeg få en fornuftig hyre ud af det her høstarbejde, hvor vi vel kan hente seks-otte ton. Og vi skulle alligevel have kornet slået af på et tidspunkt. Så hvorfor ikke prøve - kornet står flot op, og det går jo fint, bemærkede Arne Jørgensen.

Blandes med byg
Hjemme på Verningelund skal triticalen blandes op med økologisk foderbyg og udfodres til bedriftens 190 jerseykøer.

Arne Jørgensen kender ikke vandprocenten i det nyhøstede korn, men han vurderer, at en opblanding med foderbyg vil være mulig.

- Der er en lille smule fusarium i triticalen. Men ikke mere end at vi kan blande os ud af det, fortæller økologen, der driver 200 hektar jord.

Godt tilfreds
Bedriftens jerseykøer leverer sammen med én anden fynsk øko-gård råmaterialet til den økologiske udgave af de kendte fynske Thranes Rygeoste, der nu er på Arlas hænder.

- Jeg blev selvstændig i 1993, og jeg blev økolog i 2007. Og det går simpelthen bare rigtig godt.

- Vi har færre dyrlægetimer til køerne end nogensinde. Og ydelsen har rundet 9.000 kg EKM pr. årsko, der malkes via vores tre DeLaval-malkerobotter. Og selv den gamle rotormaskine opfører sig jo fantastisk her i frosten. Så ved du hvad, jeg er en ganske tilfreds bondemand, lød det i går fra Arne Jørgensen.

VIDEO OPTAGET 9. FEBRUAR 2012

 

Læs også