Rødt kort vækker utilfredshed i VSP
Rødt kort, som betyder reduktion af belægningsgraden, er ikke rimelig, mener man hos VSP, hvor man desuden savner tværfaglig rådgivning, som erfaringer viser, at man når længst med.
- Rødt kort har vi det jo rigtigt skidt med, siger direktør for Videncenter for Svineproduktion, Nicolaj Nørgaard
- Vi mener ikke, der kan være rigtigt, at en landmand, som jo ellers gør, hvad han kan for at behandle sine syge dyr, påtvinges særlige restriktioner i forhold til nedsættelse af belægningsgrader og så videre.
- Derimod synes vi, det er fint nok at have nogle eksperter til en second opinion.
Nicolaj Nørgaard påpeger, at det er erfaring fra praksis, at man når længst med en kombination af rådgivere med forskellige kompetencer. Derfor lægger han ikke skjul på, at han er skuffet over, at Fødevareinstituttet alene har valgt den veterinære rådgivning.
Dyrlæger og agronomer
- Det skal jo være et miks mellem de faglige kompetencer fra den agromielle og veterinære side, fastslår Nicolaj Nørgaard
- Vi skal have nogle af de bedste eksperter på hvert sit felt til at gå ud og hjælpe og afklare, om der er noget andet man kan gøre end at bruge antibiotika i de mængder, der ligger over gult-kort-grænsen, understreger han.
Danske Svineproducenter bemærker desuden i deres høringssvar til den nye bekendtgørelse om skærpet tilsyn og rødt kort, at de ikke mener, der er belæg for at indføre yderligere stramninger i forhold til gult kort-ordningen.
Intet belæg for ordningen
- Antibiotikaforbruget er efter indførelsen af gult kort faldt med cirka 25 procent år til dato sammenlignet med samme periode sidste år.
- I forhold til denne bør det bemærkes, at målet med gult kort var en reduktion på 10 procent (på landsplan, red.) inden 2013, og derfor er der ikke belæg for at øge presset yderligere, skrev Danske Svineproducenter i sit høringssvar den 19. august i år.