Sukkerroer øger stabiliteten på Sydhavsøerne

Sukkerroerne sikrer mange planteavlere på Sydhavsøerne en stabil indtjening år efter år. Nye afgifter truer imidlertid med på sigt at sætte en stopper for sukkerproduktionen i Nakskov og Nykøbing F.

Sukkerroekampagnen er i disse dage i fuld gang hos planteavler og slagtesvineproducent Troels Frandsen, »Vantoregård«, Nysted på Lolland.

Han har 127 hektar med sukkerroer ud af et areal på i alt 427 hektar. Troels Frandsen har sukkerroer af primært to årsager: Dels for at udnytte især traktorer og mandskab bedre hen over året, dels af indtjeningsmæssige grunde.

- Sukkerroerne giver en stabil indtjening år efter år. Hvis man får lavet arbejdet ordentligt, kan man nogenlunde regne med, at udbyttet er derefter, fortæller Troels Frandsen, der har en sukkerroekvote på 1.300 tons. Omsætningen fra sukkerroerne udgør cirka en tredjedel af hans samlede omsætning i marken.

Solide regnskaber
Planteavlschef i rådgivningsselskabet Dansk Landbrug Sydhavsøerne, Claus Nørgaard, oplyser, at mange sukkerroeavlere igen i år har udsigt til en stabil og forholdsvis høj indtjening sammenlignet med øvrige markafgrøder.

- Sukkerroerne er en stor del af forklaringen på, at landbrugsregnskaberne på Sydhavsøerne generelt er solide i forhold til mange øvrige egne i Danmark, siger Claus Nørgaard.

Et ordinært resultat før finansiering i 2010 på over 800.000 kroner er ikke ualmindeligt på Sydhavsøerne, oplyser direktør i Dansk Landbrug Sydhavsøerne, Gert Klitgaard. Han fortæller, at landmændenes økonomiske resultater medvirker til jordpriser fra 175.000 og op mod 250.000 kroner pr. hektar i området.

Imidlertid kan sukkerroerne i værste fald være en saga blot om nogle år. Regeringen femdobler de såkaldte NOx-afgifter, hvilket bringer Nordic Sugars to sukkerfabrikker på Lolland og Falster i farezonen.

- Det vil være alvorligt (hvis Nordic Sugar på sigt trækker sig ud af Danmark, red.), for sukkerroerne giver en øget indtjening i landbruget på mindst 200 millioner kroner på de cirka 40.000 hektar, som dyrkes i øjeblikket, vurderer Gert Klitgaard.

Læs også