Svineproducent Rasmus Petersen, som skal sælge storbedriften Egehøj ved Næstved, savner et medansvar fra banker, rådgivere og konsulenter.
Mange svineproducenter kan, ifølge svineproducent Rasmus Petersen, inden for de næste par år se sig nødsaget til at lukke bedriften. Nedgangstiderne, økonomiske problemer og de nye forhold i svinestaldene fra 2013, hvor grisene skal gå løse, kan betyde enden på et liv som svineproducent for flere.
Og Rasmus Petersen føler, at landmændene sidder tilbage alene med sorteper, når medierne og landboorganisationerne taler om de mange bedrifter som må lukke.
Traf forkerte valg
Rasmus Petersen mangler på en eller anden måde, at nogle vedkender sig et medansvar for den situation, landmændene befinder sig i. Ifølge landmanden kan han kan sagtens møde forståelse og rådgivning, men fortiden husker landmænd og bankrådgivere og landbrugskonsulenter åbenbart forskelligt.
- Ikke et ord om at den rådgivning vi fik, kunne være forkert. Ikke et ord fra de konsulenter og eksperter, som efter sigende skulle hjælpe os, at de bærer noget af ansvaret for, at vi i dag sidder i saksen. Derfor kan jeg godt blive lidt frustreret over, at jeg hos kolleger og fagfolk skal opleve en hvad-sagde-vi-holdning, som hentyder til, at eksempelvis jeg ikke har været mit ansvar bevidst.
- Jeg har truffet forkerte beslutninger, men jeg har siddet omgivet af rådgivere, som har været med til at tage disse vigtige valg samtidig med, at vi har fulgt lovgivning og regler på området. Alt er kørt efter bogen, men nu er det landmanden, som sidder alene tilbage med kritikken, og det vil jeg ikke være med til, siger Rasmus Petersen.
Flere ville sælge
Ikke nok med at investeringerne med banken gik galt, I rasmus Petsersens tilfælde, også udenlandske aftagere kunne pludselig ikke købe Rasmus Petersens smågrise, og det forværrede situationen.
- Jeg driver en eksportvirksomhed med en produktion af knapt 90.000 smågrise om året. Tilbage i 2008, samtidig med mit renteswap, stoppede flere af mine aftagere af smågrise, og det skabte også store problemer. Samtidig har vi haft fire år med nedgangstider og med meget dårlige bytteforhold, hvilket ikke har noget at gøre med mine beslutninger.
- Men folk snakker, og det gør de også i denne branche, og et af rygterne var, at jeg købte for dyrt, men sådan var markedet. Flere naboer kom til mig og ville sælge, og jeg købte flere gange landbrugsjord til 80.000 kroner pr. hektar, hvilket hverken er uansvarligt eller dårlig købmandskab.
Til salg
Nu er bedriften Egehøj sat til salg og prisen for gården ligger på 80 millioner. En vurdering som Rasmus Petersen har svært ved at se nogle købere til.
- Som markedet er i dag, tror jeg ikke, at nogen kommer og byder 80 millioner fra den ene dag til den anden. Og jeg har da et stille håb om, at en fond måske vil overtage bedriften, så vi sammen kan køre Egehøj videre, for jeg ser stadigvæk mange muligheder for virksomheden, fortæller Rasmus Petersen.
Grotesk imagekampagne
Ifølge svineproducenten er hans forhold er dog langtfra unikke. Rasmus Petersen mener, at hans situation tegner et dystert billede af flere af landets svineproduktioner, som landbruget selv nødigt vil tale om.
- Jeg synes, at Landbrug & Fødevarer forholder sig for tavse, når man tænker på omfanget af de problemer, som mange landmænd kæmper med. I stedet laver de en imagekampagne, hvor de har den frækhed at fortælle os svineproducenter, at fremtiden ikke er så sort, som den har været. Det er fuldstændig grotesk.
Og det er grunden til, at Rasmus Petersen træder frem, for ifølge ham har flere svineproducenter det så svært, at hele erhvervet er truet, og derfor kan man ikke tale om en lys fremtid.
- Når jeg fortæller om mine problemer, er det fordi, der er rigtig mange landmænd som befinder sig i samme forfatning som mig, og fra landbrugets øverste ledelse skal vi nu høre, at der er lys forude, og det holder ikke.
- Der er mange svineproducenter, som inden for det næste år vil dreje nøglen om, og endnu flere når vi kommer til 2013, hvor svine skal gå løse i staldene. Det er den problematik, ingen rigtig tager fat på, og det er virkeligheden.
Stolt af sit fag
Sammen med et par kolleger har Rasmus Petersen foretaget en rundspørge til 80 større svineproducenter i Danmark, og her ser kun én landmand positivt på fremtiden. Rasmus Petersen mener, at det er med til at bekræfte hans syn på hele erhvervet. Alligevel får det ikke gårdejeren til at smide håndklædet i ringen.
- Jeg har selvfølgelig ikke givet op, jeg er landmand og jeg er glad for mit fag, og de kolleger jeg arbejder med. Bare det at kunne bo på sin arbejdsplads, synes jeg er vidunderligt.
- Jeg har netop været i Tyskland, hvor jeg har set, svineproduktionen også effektivt producere biogas, og her tror jeg at den nye regering med sine grønne tiltag har fat i noget af det rigtige. En stor produktion som den her på Egehøj er helt oplagt til netop biogas, og det håber jeg i et eller andet opfang at kunne arbejde videre med, hvis en fond eller pensionsselskab finder interesse i virksomheden.
- Så selvom jeg går rundt i en ubehagelig uvished, som også rammer min familie, er mit liv som landmand slet ikke slut endnu, fortæller Rasmus Pedersen.