Giftigt sprøjtemiddel er ved at blive udfaset i Sydamerika

Stoffet endosulfan, der blandt andet sprøjtes med i Sydamerikas sojaproduktion, og som ny undersøgelse netop har givet skyld for misdannelser blandt børn i Argentina, er på vej ud, lyder det fra DLG. Koncernen pointerer, at den gør meget for at påvirke tingene i den rigtige retning.

Der bliver set meget alvorligt på situationen i Argentina, efter det er kommet frem i en undersøgelse, at sprøjtemidler anvendt i produktionen af soja muligvis er en medvirkende årsag til, at antallet af fosterskader på 10 år er firedoblet i provinsen Chaco.

Det fortæller DLG's direktør Torben Harring.

Dog skal man som landmand ikke være bekymret for, at importen af soja fra Argentina fra den ene dag til den anden pludselig bremses, og landmændene dermed med et slag pludselig får højere omkostninger på deres dyrefoder.

- Vi kan ikke bare slå om fra i dag til i morgen. Det kan ikke lade sig gøre. Der er varerne simpelthen ikke tilgængelige andre steder, siger Torben Harring.

Endosulfan måske synderen
Det er især stoffet endosulfan, der på flere af de argentinske sojamarker bliver sprøjtet med, som er under mistanke for at være den helt store synder i forbindelse med den store stigning i fosterskader i den argentinske provins.

Endosulfan har været forbudt i Danmark siden 1994. Indtil dengang befandt stoffet sig i produktet Thiodan, som blev brugt til skadedyr i rapsmarker.

I Sydamerika er endosulfan også på vej ud. Argentina og Brasilien er således begge tilsluttet den såkaldte Stockholm-konvention, og her er endosulfan således i år kommet på listen over stoffer, som globalt set skal udfases.

I Argentina har man i september i år besluttet, at import af endosulfan fra 1. juli 2012 skal være forbudt. Al anvendelse af endosulfan skal være forbudt et år senere. Noget der i øvrigt også gør sig gældende for Brasilien.

Tager flere initiativer
DLG's direktør Torben Harring fortæller, at man i det hele taget fra europæisk side allerede har iværksat flere initiativer for at få handelspartnerne i den sydamerikanske landbrugsproduktion til at opføre sig mere ansvarligt over for miljøet.

Der er dermed heller ikke hold i det for dem, der mener, at virksomhederne i Danmark lukker øjnene, når de handler ind i Sydamerika, som det eksempelvis er fremstået i den aktuelle sag fra Argentina, hvor også Arla og Danish Crown er blevet beskyldt for at opføre sig uansvarligt, da deres leverandører anvender soja fra Argentina i deres husdyrproduktion.

Som et eksempel på, hvad der gøres for at højne miljøindsatsen i Sydamerika, nævner Torben Harring et tiltag, som DLG har lavet i Brasilien.

- Vi har en import fra Brasilien på et sted mellem 100-150.000 ton soja, hvor vi stiller krav om, at det skal være non-Amazon. Det vil sige, at vi stiller krav om, at det ikke må være dyrket på ryddet regnskov, siger Torben Harring.

- Det er altså ikke kun hollænderne, der agerer proaktivt med deres import af 85.000 ton RTRS-soja sidste år, lyder det, med henvisning til, at det i danske medier er fremhævet, at den hollandske fødevareindustri har besluttet sig for at importere mere bæredygtige former for soja.

Kan ikke klare det alene
Torben Harring fortæller, at man i DLG også jævnligt mødes med medlemmerne i grovvareselskabernes europæiske brancheorganisation. Her har man sammen med FN's landbrugsorganisation, FAO, også taget initiativ til et projekt, som går ud på at monitorere miljøeffekten i husdyrproduktionen, herunder også påvirkningen i Sydamerika.

- Danmark er et vigtigt land, men vi er et lille land, og vi kan ikke alene præge udviklingen i den retning, som vi vil, siger Torben Harring.

Mødes med de andre
I forbindelse med sagen med soja fra Argentina fortæller DLG-direktøren i øvrigt, at man på mandag har aftalt et møde med Arla og Danish Crown.

- Her skal vi diskutere, hvad det er, vi konkret kan gøre i Danmark. Der er ingen tvivl om, at fra DLG's side tager vi det her meget alvorligt. Vi vil prøve at få et overblik over, hvad det her i det hele taget er for en størrelse. Det har vi ikke endnu, lyder det fra Torben Harring.

Læs også