- Der burde være mere samlet viden om grøn energi i landbruget, siger Bjarne Løgstrup Pedersen. Han er landmand i Blommenslyst og inviterer interesserede på markvandring og en god snak om tilskudsordninger og skattefordele.
- Alle regeringer ønsker mere grøn energi og mindre udslip af CO2. Derfofr det er jo spændende at se, hvad den nye regering finder på, siger Bjarne Løgstrup Pedersen, der er deltidslandmand på Ubberud Vestergaard ved Blommenslyst. Han mener, at de ordninger, der skal fremme brugen af grøn energi, er gode.
- Jeg kan ikke forestille mig, at den nye regering vil forringe dem. Tværtimod taler den jo om at gøre en ekstra indsats.
Bjarne Løgstrup Pedersen er i dag overbevist om, at mange landbrug både kan spare og tjene penge ved at vælge virksomhedsordningen for tilskud og afskrivninger.
Bedre regler på vej?
– Denne ordning vil sikkert ikke blive forringet, og det varer i hvert fald ikke længe, inden vi ved, hvilken retning lovgivningen tager.
Ved siden af deltidslandbruget i Blommenslyst, som efter at køer og vildsvineopdræt er sat ud, nu alene omfatter en produktion af 30.000 juletræer, er Bjarne Løgstrup Pedersen major i forsvaret og har en lang række udsendelser til både Balkan og Irak bag sig. Hustruen Anne er folkeskolelærer.
- Min interesse for grøn energi er måske nok så forretningsmæssig, hvor min kone er mere fokuseret på miljø-perspektivet, siger Bjarne Løgstrup Pedersen.
- Vi fik de første solceller i 1994 – et år efter, vi havde overtaget Ubberud Vestergaard. Efter lange og grundige undersøgelser af markedet investerede vi i et jordvarmeanlæg på vores ejendom, Derved fik vi en årlig besparelse på cirka 20.000 kroner.
- Vi gik skridtet videre med vedvarende energi og opsatte for tre måneder siden et jordbaseret solenergianlæg, der producerer strøm ved hjælp af solceller.
- Den løsning tror jeg, mange landbrug vil kunne have glæde af. Vi tjener cirka 1.000 kroner om måneden på vores anlæg. Vi er skattemæssigt begunstiget af gode afskrivningsmuligheder i henhold til lovgivningen om vedvarende energi.
Åbent Landbrug med grøn fokus
Etableringen af jordvarmeanlægget og opstillingen af solcellerne bag Vestergaard er blevet lidt af et tilløbsstykke. Naboerne har været på besøg, og fra mund til øre har projektet vakt interesse for en større kreds.
- Vi har allerede haft mange på besøg, som er interesserede i både jordvarme og solceller, siger Bjarne Løgstrup Pedersen. Og det er da også vanskeligt at få et fuldt overblik over både teknikken bag, ydelse, holdbarhed og tilskudsregler, så min kone og jeg har besluttet, at vi holder »Åbent Landbrug« med fokus på vores løsninger og de erfaringer, som vi gennem årene har erhvervet os. Så vi går i marken og viser vores solcelleanlæg frem og får en snak med interesserede.
- »Åbent Landbrug« finder sted lørdag den 29. oktober fra klokken 10 til 14. Der bliver ikke nogen firmaer repræsenteret. Det er gårdens anlæg og familiens erfaringer, der lægges frem.
Undgå faldgruber
- Jeg tror, at mange er nysgerrige og egentlig gerne vil investere i grøn energi, men de viger måske tilbage for at binde sig. Der er jo mange udbydere, og det lyder alt sammen meget godt, men udbyderne vil jo gerne sælge og taler godt for sagen. Den dialog kan det være vanskeligt at gå ind i med den begrænsede viden, som de fleste jo har om disse ting.
- For mig er der er ingen tvivl om, at det vil blive en endnu bedre forretning i fremtiden med den opmærksomhed, der for tiden er vedrørende fremme af vedvarende energi og fremtidige tilskudsmuligheder, siger Bjarne Løgstrup Pedersen.
- Vi, der har med landbrug at gøre, skal være på forkant med udviklingen. Endnu er der ikke i landbrugsrådgivningen et fuldt overblik over mulighederne og faldgruberne. På Vestergaard brugte vi et halvt år på at finde ud af skatteregler og markedet for slet ikke at tale om manglende erfaring fra leverandørernes side med jordbasering af anlæg.
- Jeg vil gerne give vores erfaringer videre, siger Bjarne Løgstrup Pedersen. Jeg er ikke leverandør og ønsker derfor ikke at reklamere for et specielt produkt. Vi vil gerne orientere andre landmænd, der går med tanker om at investere i vedvarende energi.
- Vi håber, mange tager mod tilbuddet om at besøge os. Uanset om solen skinner, eller det er gråvejr, så bidrager vores solenergianlæg med indtægter, som hjælper på bundlinjen i virksomhedsordningen. Det har vi ikke haft mulighed for at se andre steder. Og det har vi savnet, så den mulighed vil vi gerne give andre på lørdag.