Alt var kaos, fortæller den fynske minkavler Bjarne Jørgensen, der mandag aften fik lukket over 7.000 mink ud på en halv hektar.
Mandag aften blev det den fynske minkavler Bjarne Jørgensens tur til at få udøvet hærværk på sin minkfarm i Torup ved Assens.
Omkring 7.000 mink blev lukket ud af det, som formodes at være såkaldte dyreretsaktivister, der har set sig sure på pelsindustrien. Det er første gang, at en fynsk farm bliver ramt. De øvrige tilfælde har været i Jylland og på Sjælland
- Jeg oplevede, at det hele var rent kaos, og der løb mink overalt. Prøv at forestille dig, hvordan det er at komme ud til 7.000 mink, der løber rundt på en halv hektar. Det er et skrækkeligt syn, lyder det fra Bjarne Jørgensen, da Effektivt Landbrug i går formiddags var forbi farmen for at se, hvordan tingene så ud.
Her var Bjarne Jørgensen og en håndfuld medhjælpere fortsat i gang med at indfange dyrene, og dele dem op, så de sad to og to i burene igen. På dette tidspunkt var der faldet ro på, og de fleste løsslupne mink havde man fået fat på.
Svært med overblik
Forinden var der dog gået en travl aften, nat og morgen med at få indfanget de mange dyr, der i den frie natur gør stor skade på det eksisterende økosystem, da de for at finde føde vil søge steder hen, hvor andre rovdyr ikke kommer. Det er typisk i vådområder eller på øer, hvor de er effektive til at spise æg og fugleunger.
- Jeg har svært ved at have overblik lige nu, hvor meget ekstra arbejde, som det her vil give mig, men hvis vi nu siger, at vi sætter en ekstra mands arbejde af fra nu af og til 1. december, så er det nok ikke skudt helt ved siden af, siger Bjarne Jørgensen.
Hjælpen strømmede til
Det var klokken lidt over syv mandag aften, Bjarne Jørgensen fik beskeden, at der var set løsslupne mink ved hans farm ved Torup. Da beskeden om de løsslupne mink slap ud strømmede det dog til med hjælp fra omverdenen. Mandag aften var der således, da der var flest, 50-60 personer på farmen for at hjælpe med at indfange de mange mink.
En af dem var formanden for Dansk Pelsdyravlerforening, Tage Pedersen, der i går formiddag, efter en nats søvn, igen var tilbage på farmen.
- Det var meget effektivt gjort af dem, der lukkede dem ud. Normalt, når vi ser det her, så er der stadig nogle mink tilbage, men her var alt simpelthen ude af burene. Det her er på ingen måder drengestreger, fortæller han.
Han fortæller, at alle minkene fra farmen skal aflives til efteråret. Årsagen er, at avlsbesætningen er spoleret, da alle har været ude på jorden at løbe, og i princippet derfor bliver betragtet som en smittet besætning.
- Alle oplysninger fra stamtavlerne er væk nu. Der er jo ingen øremærker på mink. Udover det, så vil der også være nogle skader på minkene. De vil jo ikke vokse optimalt i den kommende tid, da de har været ude. Der er ingen tvivl om, at det er et stort tab, siger Tage Pedersen, der dog også fortæller, at Bjarne Jørgensen i store træk er dækket ind af sin forsikring.
Bliver mere åbne
Til spørgsmålet om, hvorvidt angrebet på Fyn betyder får nogen indflydelse for den kampagne, som minkavlerne i den seneste tid har haft for mere åbenhed, og de i stedet vil begynde at leve lidt mere stille for at undgå angreb i fremtiden, lyder svaret fra Tage Pedersen.
- Overhovedet ikke. Tværtimod. Vi bliver endnu mere åbne i den næste tid. Vi har intet at skjule, siger han.