Enkelt og nemt vejesystem

BROVÆGT: F. L. Teknik A/S fra Hjørring har opfundet og produceret et nyt system kaldet PC Brovægt. Systemet kan blandt andet veje og holde styr på mængderne af foder og korn, så det løbende er klart, hvor meget der er bjærget, hvor meget der ligger på lager, og hvor meget, der er fodret op.

Situationen er hektisk midt i høst:

Det er travlt, og du skal kører korn fra. Du kommer fra mark 21 og skal hjem og læsse af. Du nærmer dig brovægten, og skal have kornet i vognen vejet.

Din mobiltelefon går automatisk på det trådløse netværk og du skal nu indtaste en kode for at logge på systemet.

Op på en lille computerskærm kommer et skærmbillede, hvor du med bare to tryk skal registrere, hvor kornet kommer fra og hvor du tipper det af. Du trykker på linjen hvor der står mark 21 og på linjen i den anden side af skærmen, hvor der står, at du læsser kornet af i foderladen.

Inden høsten gik i gang, fik du vejet traktoren og vogne. Det kan systemet huske, og den har derfor allerede første gang på brovægten fundet ud af, hvor mange kilo korn du har i vognen.

Få sekunder efter er du klar til at køre ned og læsse af. Hvis kornet skal sælges, kan du få en kvittering printet ud, hvor alle oplysningerne fra systemet står. Både hvor kornet kom fra og hvor det skal hen, hvilken dag du har vejet det og hvem der har kørt med det enkelte læs.

Skal du blot have kvitteringen for at fortælle din chef hvor meget korn, der var i din vogn, er en udskrivning unødvendig. Din chef kan nemlig med det samme sidde på sit kontor og se hvor mange kilo korn, du er på vej med hen i foderladen.

Så nemt kan det gøres
Frank Linnemann, indehaver af F. L. Teknik, har siden starten af halvfemserne arbejder med vægte og styringssystemer til landbrug så vel som industri. Han er stolt og glad for det nye system.

- Det vil jo i fremtiden være en kæmpe fordel for fødevareindustrien, da der er fuld sporbarhed. Det er der sådan set også i landbruget, da landmanden vil vide hvilken mark, det enkelte læs korn kommer fra. Problemet er bare, at landmændene oftest lægger afgrøder fra flere marker samme sted, siger Frank Linnemann.

PC Brovægt er et stort system, men med en lille fylde. Et komplet sæt består af en lille syv tommer computer, en bonprinter, trådløst internet, og selvfølgelig selve displayet på brovægten, som fortæller den samlede vægt.

Ønsker man ikke at bruge sin mobiltelefon eller iPod til at logge på systemet, kan man få et kort og en kortlæser. Så holdes kortet henover kortlæseren, og den har registreret, hvem man er.

PC programmet
Selve pc programmet bruger F. L. Teknik A/S på flere af deres vægt og styringssystemer. Blandt andet på et svineslagteri i Hviderusland.

- Mange medarbejdere er udenlandske og derfor skal computersystemerne også være til at forstå for alle. Derfor har vi blandt andet på slagteriet i Hviderusland lavet et skærmbillede af en gris. Så trykker medarbejderen bare på den del af grisen de er ved at partere, og systemet registrere herefter, hvor mange og hvilke delstykker, der er lavet, fortæller Frank Linnemann.

Det nemme og enkle går igen i PC Brovægtssystemet. Man bestemmer selv, om man registrerer lige præcis hvilket marknummer, der er høstet fra eller bare, at det for eksempel er majs.

Brovægte med fordel
Men for at man kan bruge PC Brovægt systemet kræver det, at man har en brovægt.

F. L. Teknik A/S sælger flere typer brovægte. Især er en type blevet populær ved landmanden. Fordi det er nemt.

- Vi monterer brovægte, hvor elementerne er støbte i forvejen. Så er landmanden fri for det gammeldags »gør det selv« system. Og brovægten er efter tre timers montering klar til brug, siger Frank Linnemann.

Landmanden har mulighed for at få brovægten fra F. L. Teknik A/S verificeret. Det skal han selv betale, men prisen kan være hurtigt tjent ind.

- Jeg har flere kunder, som fortæller, at det nemt kan betale sig at verificere sin brovægt. Når landmanden sælger kornet videre til en foderstof, ved han præcis hvor meget korn, der var i lastbilen, da den kørte fra ham. Og det skal jo så helst passe, med de antal kilo foderstoffirmaet vejer ind, men det er måske ikke altid det helt gør. fortæller Frank Linnemann.

- Det samme gælder for de landmænd som sælger deres grise til Tyskland. Vejningen kan nu flyttes ud på bedriften på ens verificerede vægt, i stedet for den foregår et sted på vejen, siger Frank Linnemann.  

Når en vægt er verificeret, har den været igennem en godkendelsesproces og en sværere test. Denne test skal tages hver fjerde år, og bliver for F. L. Teknik taget af Force Technology. De kommer med 30 et tons lodder, og sætter dem forskellige steder på vægten. Så kalibreres den, indtil den er så præcis, som kravene kræver, og derefter plomberes den.

- Fordelen ved en verificeret vægt er, at landmanden står stærkere i en sag, hvor der er tvivl om vægten af for eksempel et læs korn, konstatere Frank Linnemann.

Der var engang
Da Frank Linnemann startede virksomheden var det i en garage, men hurtigt blev det til mere og mere og i dag har han 20 ansatte, fordelt på kontor og i produktionen. De ansatte beskæftiger sig med styring til blandt andet tørringsanlæg, male blandeanlæg, transport af korn og selvfølgelig styring og montering af brovægte.

Siden starten i garagen er der sket meget. For ved sidste årsskifte 2011 solgte Frank Linnemann 16 procent af F. L. Teknik A/S til en af sine medarbejdere, Lars Nygreen.

- De sidste to år har vi reddet med på en succesbølge, som hedder amerikanersiloer. Vores største kunde sidste år var Almas, fortæller Frank Linnemann.

Om Almas igen i år står nummer et på kundelisten får F. L Teknik A/S svar på, når året er omme.

Læs også